Proposta

Aliança d’empreses en favor de l’energia verda a Catalunya

Foment, Pimec i les cambres de comerç defensen crear un comissionat per a una gestió transversal de les polítiques climàtiques i de transició energètica

Aliança d’empreses en favor de l’energia verda a Catalunya

CAMBRA

1
Es llegeix en minuts

El front empresarial ampli en favor de les energies renovables a Catalunya es consolida. Les patronals catalanes Foment del Treball i Pimec i les cambres de comerç catalanes, entre les quals la de Barcelona, han demanat al Govern que creï un comissionat «que lideri de manera transversal les polítiques d’emergència climàtica i de transició energètica a Catalunya», entre altres raons per donar un impuls significatiu a les renovables.

Des que l’Executiu català va aprovar un nou decret que atorga més pes de decisió als territoris i prioritza les comunitats energètiques locals, s’ha instal·lat la preocupació al sector i al món empresarial. La patronal Eoliccat fins i tot ha anunciat que estudia demandar el Govern per inacció, a l’entendre que el maig passat es va portar a terme una moratòria de facto al no tramitar cap projecte.

En un acte a la Llotja de Mar, patronals i cambres han escenificat un front comú i han coincidit a denunciar el retard que acumula Catalunya en el desplegament de les energies renovables. De fet, en l’última dècada, amb prou feines s’ha instal·lat nova potència eòlica i solar. En aquesta jornada hi han participat la presidenta de Cambra de Barcelona, Mònica Roca; els presidents de Pimec, Antoni  Cañete, i de Foment, Josep Sánchez Llibre, i el del Consell de Cambres, Jaume Fàbrega. Tots han fet una crida «a impedir la crisi climàtica a llarg termini i mantenir i transformar un model inadequat de producció i consum basat en l’aprofitament dels combustibles fòssils en un model equilibrat i respectuós amb l’entorn».

Notícies relacionades

En tots els casos han confirmat el seu compromís per fer front a l’emergència climàtica amb l’aposta «per la mobilitat compartida i elèctrica, fomentar la investigació i la innovació i facilitar les inversions en eficiència energètica en les empreses, entre altres mesures».

Aquestes organitzacions han defensat també la conveniència que el nou decret sobre renovables que ha aprovat el Govern es tramiti en forma de projecte de llei, per obrir-lo a més aportacions. Fa uns dies, Foment i Pimec, les dues patronals catalanes més importants, ja van presentar un manifest conjunt en el qual demanaven impulsar les energies renovables i deixar d’aplicar moratòries per arribar a la sobirania energètica.