Operació corporativa

El BBVA llança una opa de 2.250 milions pel 50,1% de la seva filial turca

  • El grup espanyol pretén aprofitar la baixada de la lira turca i el seu excés de capital per comprar les accions que no controla de Garanti

El BBVA llança una opa de 2.250 milions pel 50,1% de la seva filial turca
3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El BBVA ha anunciat aquest dilluns el llançament d’una oferta pública d’adquisició (opa) sobre el 50,15% que no controla de la seva filial turca, Garanti, per un preu màxim de 2.249 milions d’euros. El banc espanyol, que fa tot just unes setmanes va negar que aquesta opció estigués sobre la taula, aprofitarà així que l’operació és molt més barata d’escometre que fa uns anys gràcies a l’ensorrament de la lira turca davant l’euro, així com l’excés de capital que ha obtingut gràcies a la venda de la seva filial nord-americana a mitjans d’aquest any.

El grup presidit per Carlos Torres Vila ha redoblat així la seva aposta per un país en què va entrar el 2011, malgrat les turbulències polítiques i econòmiques que registra i que han portat alguns analistes a alertar sobre el risc que suposa per al banc. «Turquia és un mercat estratègic per a BBVA. Malgrat la volatilitat a curt termini, el potencial de creixement de l’economia, la seva piràmide poblacional, els llaços comercials del país amb Europa i la seva baixa bancarització, contribueixen a l’atractiu a llarg termini d’aquest mercat», ha justificat l’entitat.

El país, argumenta el BBVA, té prop de 84 milions d’habitants, amb una edat mitjana de 32 anys. «BBVA Research estima que el PIB de Turquia té un creixement potencial d’un 3,5% per any. És un soci comercial rellevant per a Europa: un 56% de les exportacions turques el 2020 van tenir com a destinació el Vell Continent. I el marge per créixer en el negoci bancari és molt elevat: l’endeutament de les famílies suposa un 17% del PIB, davant un 69% de la mitjana de la Unió Europea», ha continuat.

Consum de capital limitat

El preu ofert pel grup espanyol (12,2 lires turques per títol en efectiu) suposa una prima del 34% sobre el preu mitjà de les accions dels últims 6 mesos, del 24% sobre el de l’últim mes, i del 15% sobre l’última cotització de divendres. Si la resta d’accionistes accepten acudir a l’opa, l’operació incrementaria el benefici per acció del BBVA del 2022 en un 13,7% i el valor comptable tangible per acció a setembre del 2021 en un 2,3%. D’altra banda, l’impacte màxim esperat en la ràtio de capital del grup seria «molt limitat» (–46 punts bàsics i uns 1.400 milions d’euros), ja que la normativa actual ja obliga el BBVA a no apuntar-se el 30% del capital de Garanti que correspon als accionistes minoritaris.

L’oferta no està condicionada i el BBVA acceptarà qualsevol nivell de participació. En el supòsit que no hi acudeixin tots els accionistes però que després d’aquesta operació el banc espanyol superi el 50% de participació a Garanti, podria incrementar la seva participació sense haver de fer una altra nova opa. L’inici de l’oferta està subjecte a les autoritzacions regulatòries pertinents i el grup estima que l’operació es tancarà en el primer trimestre del 2022.

Primer banc privat

Amb una quota de mercat entre els bancs privats del 20% en préstecs en lires turques i del 19% en dipòsits, Garanti és el principal banc privat de Turquia i el més gran per capitalització borsària. Té 21.651 empleats, 5.535 caixers automàtics i 1.007 oficines. Té una rendibilitat sobre el capital del 19,3% (15,6% de mitjana els seus competidors), una morositat del 4% (5,2% de mitjana) i una ràtio de cobertura del 77% (69% de mitjana).

Notícies relacionades

«Turquia és un mercat estratègic per a nosaltres, i malgrat la volatilitat a què està sotmesa a curt termini, té un gran potencial. És un país amb més de 80 milions d’habitants, una població molt jove i bones perspectives de creixement a llarg termini. Garanti BBVA és el millor banc del país, amb una quota de mercat en préstecs del 20% entre els bancs privats i és un banc que coneixem molt bé, perquè ha sigut part del grup des de fa més d’11 anys, en què ha demostrat una enorme solidesa i capacitat per generar resultats, amb una evolució destacada davant la resta del sector», ha afirmat Carlos Torres Vila, president del banc espanyol, en una nota.

BBVA va completar la seva primera inversió en Garanti el 2011, al comprar un 25,01% de l’entitat, mitjançant l’adquisició d’accions a Dogus i General Electric. El 2015, es va convertir en el primer accionista, a l’augmentar la seva participació fins un 39,90% mitjançant la compra d’un paquet addicional a Dogus. El 2017, va incrementar la seva participació fins al 49,85% que té en l’actualitat.

Temes:

BBVA Turquia