Clatellada comptable

Competència obliga Correus a modificar els comptes del 2018 i el 2019 a l’incórrer en una infracció administrativa

L’organisme va incloure les notificacions com un servei postal universal bàsic quan no és així, tot i que suposen el 21,5% dels ingressos

correos

correos

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha sol·licitat a Correus que modifiqui el seu sistema comptable dels exercicis 2018 i 2019, en els quals va aplicar ingressos per notificacions administratives en el servei postal universal subvencionat quan no s’hi haurien d’incloure. Les notificacions administratives, tot i que representen només un 3,6% del total dels enviaments, van generar el 21,5% del total d’ingressos de Correus el 2019, fins als 297 milions d’euros. Competència considera aquesta pràctica de Correus com una infracció administrativa.

Correus va obtenir un benefici net de 14,8 milions d’euros el 2019 i pèrdues de 153 milions el 2018. L’organisme postal va arribar a uns beneficis d’1,8 milions en la primera meitat d’aquest any, davant d’unes pèrdues de 130,5 milions d’euros en el mateix període del 2020. Els ingressos van pujar el 20,6% fins a arribar als 1.163 milions d’euros. La modificació del sistema comptable per a aquells dos anys suposa un canvi comptable que actualment valoren en l’organisme.

El regulador adverteix l’empresa pública postal que l’incompliment d’aquest requeriment es podria considerar com una infracció administrativa de les que es preveuen en el títol VII de la Llei del Servei Postal Universal. Competència explica que Correus és la companyia designada per llei per prestar el servei postal universal, és a dir, un conjunt de serveis que s’han de garantir de forma permanent en tot el territori nacional, amb determinats estàndards de qualitat i a preus assequibles per a tots els usuaris. Aquest servei postal universal inclou els enviaments nacionals i transfronterers de cartes, targetes postals de fins a 2 quilos i paquets postals de fins a 20 quilos, pels quals Correus rep una compensació per la càrrega financera «injusta» que li suposa complir aquestes obligacions de servei públic.

Notícies relacionades

En aquest context, la CNMC ha conclòs que el model de comptabilitat analítica de Correus de 2018 i 2019 compleix el que disposa la llei, tret d’algunes excepcions, entre les quals hi ha la que afecta al servei de notificacions administratives. Concretament, Correus imputa les notificacions administratives dins de l’apartat de cartes certificades quan en realitat les notificacions administratives, al contrari que les cartes certificades, no formen part del servei postal universal. Aquesta inclusió afecta la separació comptable que hi ha d’haver entre serveis inclosos i exclosos de l’àmbit del servei postal universal.

Les notificacions són una comunicació o posada en coneixement d’una decisió administrativa que afecta els drets o interessos de qualsevol persona física o jurídica. Deu anys després de la liberalització del sector postal, Correus continua assumint la major part de la quota de mercat en aquest servei, gestionant el 2019 el 91,3% del total de notificacions.

Temes:

Correus