Informe de Tinsa

El preu de la vivenda va pujar només el 0,1% a l’octubre però amb altes expectatives de revalorització

La costa mediterrània mostra el creixement més gran l’últim any amb un encariment del 15,7%

El preu de la vivenda va pujar només el 0,1% a l’octubre però amb altes expectatives de revalorització

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts

El preu mitjà de la vivenda nova i de segona mà a Espanya es va mantenir estable a l’octubre, amb un increment del 0,1% respecte del valor mitjà del mes anterior, segons les dades de Tinsa. Malgrat això, la comparació en taxa interanual dona una pujada del 8,6%, al comparar-se amb el mes en què l’índex general va marcar el nivell més baix des de l’inici de la crisi de la Covid. El grup de les capitals i grans ciutats i el de la costa mediterrània mostren els increments de preus més grans en taxa interanual. El preu mitjà de la vivenda nova i de segona mà a Espanya és un 5,1% superior al del març del 2020. Ampliant l’enquadrament fins als màxims del 2007, la vivenda a Espanya és un 29% més barata que llavors. Les diferències més grans (caigudes acumulades més voluminoses) es localitzen a la costa mediterrània (-37,2%) i en les àrees metropolitanes (-35,2%), mentre que en el grup format per les Balears i les Canàries la distància des dels màxims del 2007 es redueix a un 12,1%. Aquestes dades conviden a pensar que el recorregut a l’alça dels preus immobiliaris tenen recorregut per pujar, gràcies també a l’increment de la taxa d’estalvi de la famílies i els baixos tipus d’interès.

«El sector immobiliari sosté la dinàmica de recuperació iniciada en els primers mesos del 2021 en un marc de factors tant interns (demanda elevada i oferta llastada) com externs (inflació a l’alça en entorn de tipus d’interès baixos i pressió sobre els costos), que apunten a un tensionament», afirma Cristina Arias, directora del Servei d’Estudis de Tinsa. L’estadística del mes d’octubre reflecteix que la vivenda manté la tendència de creixement de preus, especialment a les capitals i grans ciutats, i en les àrees metropolitanes, on la revalorització ha sigut superior a l’1% l’últim mes en els dos casos. Al contrari, la costa i les illes, que van començar abans la recuperació de valors després de l’esclat de la crisi sanitària, mostren símptomes de desacceleració en la seva evolució, amb descensos del 0,8% i de l’1,7% a l’octubre respecte al mes de setembre.

La directora del Servei d’Estudis destaca que «les variacions del 2021 reflecteixen el dinamisme del sector impulsat per una demanda sostinguda, tot i que de forma més moderada que les variacions interanuals, accentuades per posar en comparació els creixements actuals amb les caigudes del 2020». En la comparació anual amb el moment de més afectació en els preus de la crisi de la Covid, la costa mediterrània mostra el creixement més gran del seu valor mitjà l’últim any entre els grups analitzats, amb un 15,7%, seguit de les capitals i grans ciutats, amb un 9,6% d’increment anual, i dels territoris insulars, amb un augment del 8,6% en els últims 12 mesos, en línia amb la mitjana nacional. Amb una evolució més lenta que l’índex general, les àrees metropolitanes mostren un increment anual del 7,7%, mentre que a les localitats més petites de l’interior peninsular i de la costa atlàntica, agrupades a ‘Resta de municipis’, l’augment es modera fins al 5,0%.

Notícies relacionades

L’evolució del preu mitjà de la vivenda nova i de segona mà a Espanya des que va començar la crisi de la Covid el març del 2020 situa l’índex general un 5,1% per sobre del nivell que mostrava llavors. Les capitals i les grans ciutats (+6,4 %) i la costa mediterrània (+6,1 %) mostren les revaloritzacions mitjanes més grans l’últim any i mig de crisi sanitària. Més pròxims a l’evolució de la mitjana nacional destaquen les àrees metropolitanes (+5,0 %) i el grup ‘Resta de municipis’, amb un 4,3% d’increment respecte al març del 2020. Les illes, per la seva part, es mantenen en nivells similars als de llavors (+0,1 %) després de moderar la seva evolució en els últims mesos.

L’índex general registra un incrementat del 23,8% des del seu mínim valor registrat després de la crisi financera (febrer del 2015). Les capitals i les illes arriben en aquest moment a un nivell de revalorització similar des dels seus mínims (un 34,3% i un 34,2%, respectivament). També a la costa mediterrània l’increment de preus és superior a la mitjana nacional (+28,4 %), davant la modesta evolució del 10,4% que exhibeix el grup ‘Resta de municipis’ des del seu mínim valor en l’última dècada.