Reunió de l’Eurogrup

Espanya demanarà «aquests dies» el primer pagament de 10.000 milions del fons de recuperació

La vicepresidenta i ministra d’economia, Nadia Calviño, confia que el primer desemborsament, després de l’avançament de 9.000 milions, arribi abans de finals d’any

3
Es llegeix en minuts

Espanya està a punt de sol·licitar el primer pagament de 10.000 milions d’euros del fons de recuperació dissenyat per reactivar l’economia europea. La vicepresidenta primera i ministra d’economia, Nadia Calviño, ha confirmat aquest dilluns que «aquests dies» culminaran el procés formal i cursaran la sol·licitud amb l’objectiu que els diners del fons Next Generation EU arribi abans de finals d’any. «Estem acabant els procediments formals per poder fer aquesta sol·licitud. Jo crec que Espanya serà de fet el primer país que sol·liciti el pagament corresponent al pla de recuperació gràcies al fet que ja tenim complerts les fites i objectius requerits per a aquest primer pagament semestral», ha explicat Calviño a la seva arribada a la reunió de l’Eurogrup.

Segons Calviño, Espanya ja compleix els 52 fites i objectius requerits per Brussel·les per autoritzar el desemborsament del primer pagament de 10.000 milions que se sumarà a l’avançament de 9.000 milions (13% dels subsidis) que el Govern que dirigeix Pedro Sánchez va rebre a finals d’agost. L’últim obstacle abans de presentar formalment la sol·licitud passa perquè Madrid i Brussel·les firmin l’acord operatiu amb l’Executiu comunitari. Un pas que, segons Calviño i el comissari d’assumptes econòmics, Paolo Gentiloni, estarà llest els pròxims dies. 

Es tracta del document tècnic, que han de firmar tots els governs, que detalla com es realitzarà la supervisió trimestral o les visites dels tècnics comunitaris per avaluar que Espanya compleix el promès en els plans de recuperació. «Com a tal no inclou nous requisits sinó detalls sobre la implementació de les fites i els objectius descrits en la decisió d’implementació del Consell», explica un portaveu comunitari. Amb la firma estampada, Espanya podrà realitzar oficialment la petició del pagament. Posteriorment, la Comissió Europea tindrà un termini de dos mesos per avaluar la sol·licitud i el comitè econòmic i financer del Consell –que reuneix representants econòmics dels Vint-i-set– un mes addicional per aprovar el pagament. 

Sense data concreta

Si s’esgoten aquests terminis significa que Espanya no rebrà el desemborsament fins als primers mesos del 2022. Tot i que Calviño confia encara que el finançament arribi abans de finals d’aquest any, des del Ministeri d’Economia han tret ferro a un eventual retard al·legant que no suposaria cap problema financer. «És un tema de comptabilitat financera, de quan entren els ingressos i es comptabilitzen a caixa. No hi ha més que això», asseguren fonts del ministeri. 

A més de participar a l’Eurogrup, Calviño també ha participat en un debat sobre el pressupost europeu i s’ha reunit amb la vicepresidenta i responsable de competència de l’Executiu comunitari Margrethe Vestager, amb qui ha abordat el procés d’autorització de les ajudes públiques al Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transició Econòmica (PERTE) del cotxe elèctric. Espanya considera que la feina dels últims mesos ha sigut «intensa i fructífera» i que el tema «està ben encarrilat de manera que puguem complir els nostres objectius i llançar els principals elements d’aquest important PERTE estratègic abans de final de l’any, tal com havíem previst».

Notícies relacionades

Quant a les noves previsions de creixement de la tardor que presentarà la Comissió Europea aquest pròxim dijous, Calviño ha admès que els últims mesos s’han registrat revisions a l’alça i a la baixa per part de diferents organismes. «En aquest tipus de contextos marcats per la incertesa el més important és la prudència i per això el Govern d’Espanya ha preparat els Pressupostos Generals de l’Estat tant per al 2021 com per al 2022 sobre la base de la prudència», ha insistit, remarcant que, fins i tot en un escenari macroeconòmic menys favorable, Espanya està «en línia per complir els objectius de reducció del dèficit i del deute ja des del 2021. 

«Des del Govern prenem les decisions sobre la base de la prudència i estem seguint molt atentament tots els indicadors econòmics per tenir el pols diari de la situació econòmica al nostre país. L’indicador més rellevant en aquest sentit és el del mercat de treball, que està tenint una evolució molt positiva i ens confirma que la recuperació econòmica està en marxa, que és molt intensa i que va de menys a més en el curs de l’any i s’accentuarà, s’intensificarà aquesta recuperació econòmica el 2022», ha descrit Calviño. La reunió de l’Eurogrup també permetrà als ministres de l’Eurozona debatre sobre la recuperació i l’evolució de la inflació i els preus de l’energia així com mantenir un primer debat sobre la revisió de les regles del pacte d’estabilitat i creixement.