Impostos

Vacances fiscals de 15 dies a l’ajuntament

  • Les operacions immobiliàries firmades des del 26 d’octubre fins dimecres queden lliures de l’impost municipal de plusvàlues

  • Alguns advocats adverteixen de ‘caos legal’, ja que la sentència del Constitucional que va anul·lar el tribut encara no s’ha publicat en el BOE

Vacances fiscals de 15 dies a l’ajuntament

ZOWY VOETEN

4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +
Rosa María Sánchez

El decret llei del Ministeri d’Hisenda per a l’aprovació del nou impost municipal sobre plusvàlues entrarà en vigor tan aviat com es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), l’endemà. Si, previsiblement, la publicació en el BOE es produeix aquest dimarts, entrarà en vigor dimecres, 10 de novembre.

El Govern s’ha afanyat a aprovar la nova norma per reduir al màxim el període de buit legal, des que el Tribunal Constitucional va invalidar l’impost municipal el 26 d’octubre, quan va publicar la seva última decisió. La celeritat d’Hisenda no ha pogut evitar, en tot cas, deixar un parèntesi de ‘vacances fiscals’ en aquest impost en els 15 dies que van entre el 26 d’octubre i la seva previsible entrada en vigor el 10 de novembre.

Durant aquests 15 dies l’impost ha sigut inconstitucional i, per tant, les operacions de compravenda d’immobles urbans firmades en aquest període quedaran lliures de l’impost municipal. També les herències i donacions formalitzades des del 26 d’octubre. Així almenys ho entenen en el Ministeri d’Hisenda.

Dubtes legals

No obstant, alguns professionals del Dret plantegen dubtes sobre l’eficàcia d’una sentència del Constitucional que encara no ha sigut publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Així, David Viladecans, director d’assessoria jurídica de Tecnotramit, qualifica la situació actual «de caos absolut sent moderat a descriure-la» i apunta que alguns ajuntaments continuen girant liquidacions, «ja que la sentència de què es parla no està publicada i no té efectes davant d’ells». Segons l’opinió de Viladecans, no es pot parlar de «vacances fiscals», però sí que descriu la situació com «un maremagnum legal que ja veurem com es resol, si per a un costat o per a l’altre». Des del seu punt de vista com a professional del Dret, l’actual situació està perjudicant més els consumidors sense assessorament jurídic, ja que «els grans compradors i venedors d’immobles van prendre decisions i es van posar a impugnar per estar en millor posició per no pagar l’impost».

Hi ha juristes, a més, que qüestionen que la reforma de l’impost s’hagi adoptat per la via d’un reial decret llei, i no per una llei. La ministra portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ha justificat aquest dilluns la «urgència» de legislar per donar «seguretat jurídica» als contribuents. «També existia urgència per part dels ajuntaments, ja que l’absència d’aquest impost afectava greument l’estructura dels seus comptes en el moment en què estan preparant els seus projectes de pressupostos per a l’any vinent»

Inquietud entre els propietaris

L’Ajuntament de Madrid, des que es va tenir coneixement de la sentència del Constitucional, no ha tramitat autoliquidacions de l’impost de plusvàlues. Durant aquests dies tant a través de Línea Madrid com de les oficines d’atenció al contribuent s’han atès les consultes, que han sigut unes 3.300 des del dia 26 d’octubre. «Com és lògic arran de la sentència, hi ha hagut un increment de qüestions relacionades amb aquest tema. Estem parlant d’un increment diari mitjà del 60% de qüestions relacionades amb aquest impost», segons fonts municipals.

«Fa la sensació que s’ha produït més soroll mediàtic que entre els clients que volien vendre la seva vivenda, tot i que existien dubtes sobre què fer; si vendre o esperar que s’aclarís la situació», apunta Ferran Font director d’estudis de Pisos.com. «Una de les parts més controvertides ha sigut la impossibilitat de reclamar allò pagat en els últims quatre anys», afegeix. En tot cas, el directiu de Pisos.com constata que no s’ha apreciat «cap tipus de variació de preus des del 26 d’octubre imputable a la indefinició legal entorn de l’impost de plusvàlues. És una resolució que és més transcendent per als ajuntaments que per als particulars», opina.

Donant per fet que el conjunt dels ajuntaments recapta al voltant de 2.600 milions a l’any per aquest impost, es podria fer una estimació lineal aproximada sobre l’impacte d’unes vacances fiscals de 15 dies: uns 107 milions d’euros.

Operacions rellevants dels últims dies

És difícil conèixer quines operacions s’han firmat davant notari en aquests 15 dies, però el portal immobiliari brainsre.news dona compte, per exemple, d’algunes de les transaccions immobiliàries més rellevants en les dues últimes setmanes, sense arribar a precisar si la firma ha sigut efectiva o no en aquell curt període.

Notícies relacionades

Entre les transaccions immobiliàries que, segons aquest portal, han sigut notícia en els últims 15 dies se cita la venda de l’edifici Estel a Barcelona (per uns 120 milions) o l’adquisició d’un immoble al carrer Preciados de Madrid per part de Mutualidad de la Abogacía (per uns 80 milions). El portal també fa referència a una inversió de 36 milions a la localitat madrilenya de Tres Cantos per a l’adquisició de 9.000 metres quadrats on construir vivendes o l’adquisició de l’Hotel Hilton Alexandra de Barcelona, per 32,5 milions. En aquest últim cas, fonts pròximes al venedor (la família Borrell) asseguren que no aplica l’impost perquè «no s’ha venut l’edifici sinó la societat».

L’adquisició d’un nou hotel de luxe a Madrid per part de Millenium es xifra en 30 milions. Per la seva part l’operació de compra de 150.000 metres quadrats a Tenerife per part de la firma Los Menceyes es valora en 20 milions, segons la informació recopilada per brainsre.news relativa a les dues últimes setmanes, a partir de diverses fonts citades pel mateix portal.