Les claus del nou impost de plusvàlues

Vistiplau al Consell de Ministres Anàlisi Interpretació de les notícies a partir d'uns fets comprovats, incloent-hi dades, així com interpretació de com pot evolucionar el tema partint d'esdeveniments passats.

Les claus del nou impost de plusvàlues

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
1

¿Quan caldrà declarar i pagar el nou impost?

Això no canvia. L’impost sobre la plusvàlua municipal es declara i es paga cada vegada que es produeix una venda d’un immoble urbà, una herència o una donació. En el primer cas, tributa el venedor. En els altres dos casos, tributa la persona que rep l’herència o la donació.  

2

¿Quina és la base imposable de l’impost?

La base imposable que grava l’impost és l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (no, els rústics) que es posen de manifest al llarg d’un període de 20 anys quan es produeix una transmissió de la propietat de qualsevol tipus: compravenda, permuta, donació, herència, subhasta judicial, expropiació forçosa...

El problema és com es calcula aquest increment del valor del sòl urbà des que el va adquirir el seu actual propietari fins que es produeix la transmissió. El mètode que s’aplicava fins ara és el que ha sigut declarat inconstitucional, ja que, segons sentències de l’alt tribunal del 2019 i 2021, no s’adequa al principi de capacitat econòmica. El mètode que ha sigut tombat pel Constitucional comportava, per exemple, que existís plusvàlua (augment de valor entre el preu inicial i el de transmissió) fins i tot si la venda era a pèrdues. Per això és necessari aquest canvi legal: per intentar garantir que el càlcul de la plusvàlua respon a la realitat del mercat immobiliari i perquè en cap cas hagin de tributar-hi els qui no hagin obtingut un guany en la transacció.

3

¿Com es calcularà a partir d’ara?

El reial decret llei estableix dues opcions per determinar la quota tributària i s’aplicarà la més beneficiosa per al contribuent: la base imposable serà el resultat de multiplicar el valor cadastral per uns nous coeficients que tindran en compte la realitat immobiliària, o bé es determinarà per la diferència entre el preu de venda i el d’adquisició. 

A l’introduir la possibilitat de triar entre un mètode o un altre el reial decret pretén donar resposta al mandat del Tribunal Constitucional del 2021 que estableix que el mètode objectiu de determinació de la base imposable no pot ser l’únic mètode admès legalment. 

4

¿Com funcionaran els dos mètodes de càlcul?

Per defecte, la base imposable del nou impost es calcularà a partir del valor cadastral de l’immoble. Aquest es multiplicarà per uns coeficients que seran actualitzats cada any, amb norma de rang legal (per exemple, en la llei de Pressupostos de l’Estat), tenint en compte la realitat del mercat immobiliari.

A més, es reconeix la possibilitat que cada ajuntament, a efectes d’aquest impost, corregeixi fins un 15% a la baixa els valors cadastrals del sòl en funció del seu grau d’actualització. L’objectiu és, de nou, adaptar el valor al moment del cicle immobiliari (a l’alça o a la baixa). 

5

¿És obligatori el mètode de la valoració cadastral?

No. Aquest mètode per calcular la base imposable és optatiu, ja que el contribuent té la possibilitat de tributar en funció de la plusvàlua real obtinguda en el moment de traspassar un immoble i que es determina per la diferència entre el preu de venda i el d’adquisició. Si el contribuent demostra que la plusvàlua real és inferior que la resultant del mètode d’estimació objectiva, podrà aplicar la real. 

En tot cas, aquests càlculs podran ser objecte de comprovació per part dels ajuntaments, d’acord amb una novetat que introdueix la norma. 

6 ¿I si no s’ha obtingut guany amb el canvi de propietat?

El reial decret introdueix un nou supòsit de no subjecció a l’impost per a les operacions en què es constati que no s’ha obtingut guany.

És el contribuent qui ho haurà de sol·licitar. L’interessat a acreditar la inexistència de guany haurà de declarar la transmissió i aportar els títols que documentin la transmissió i l’adquisició. Per constatar la inexistència d’increment de valor es prendrà com a valor de transmissió (o d’adquisició, en el cas d’una herència) el que consti al document de compravenda o el valor comprovat que determini l’ajuntament.

6

¿Quan entra en vigor la nova normativa?

A partir del moment en què es publiqui el reial decret llei al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), que podria ser aquest mateix dimecres. En tot cas, els ajuntaments tindran un termini de sis mesos des de l’entrada en vigor del reial decret per adequar les seves normatives al nou marc legal

7

¿Què passa amb les operacions posteriors al 26 d’octubre?

Les operacions de compravenda, herència o donació firmades entre el 26 d’octubre (quan es va conèixer l’última sentència del Constitucional) i l’entrada en vigor del nou reial decret tindran de facto ‘vacances fiscals’ a efectes de l’impost de plusvàlua municipal, que no els serà exigible per inconstitucional.