Fiscalitat

La Hisenda catalana agilita els tràmits per recórrer l’impost al CO2

L’ATC ha enviat ja 500.000 notificacions per liquidar el nou tribut i ha rebut 3.000 recursos

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha decidit introduir millores per facilitar els tràmits als contribuents que hagin d’interposar un recurs relacionat amb el cobrament de l’impost al CO2, que es va començar a exigir des del 15 de setembre i ha generat ja alguns problemes. L’ATC ha redissenyat la web perquè es pugui presentar de forma telemàtica i sense necessitat d’aportar cap justificant de la Direcció General de Trànsit.

Gràcies a aquest canvi, els que hagin de presentar un recurs a l’Agència ho podran fer ‘online’, des de la mateixa pàgina de consulta del padró, on només hauran de fer constar la matrícula del vehicle i el NIF del propietari. També podran utilitzar les altres vies d’identificació admeses fins ara, com són el DNIe, el certificat digital o l’idCAT Mòbil.

Al seu torn s’ha suprimit l’obligatorietat d’aportar un justificant o informe de la Direcció General de Trànsit (DGT) com a documentació necessària per presentar recurs en el cas de vehicles donats de baixa o sostrets. Per la seva banda, l’ATC reforçarà els mecanismes per agilitar al màxim el procés de comprovació dels recursos rebuts i la posterior devolució dels cobraments que es confirmin indeguts, juntament amb els corresponents interessos.

Aquestes mesures s’emmarquen en la col·laboració amb la DGT que existeix des de fa anys, i, en aquest cas, en el treball conjunt per millorar l’intercanvi d’informació i minimitzar les incidències que puguin sorgir durant el primer any de posada en funcionament de l’impost

Notícies relacionades

Al ser un tribut nou, el Govern va publicar el maig passat el padró provisional perquè els contribuents poguessin comprovar si les dades de liquidació eren correctes. Gràcies a això es van poder depurar dades. Actualment l’ATC ha enviat 500.000 notificacions i ja ha rebut 3.000 recursos.

L’impost es va crear el 2017 i després es va incorporar en la llei 16/2017, d’1 d’agost, del canvi climàtic. La recaptació va destinada a nodrir, a parts iguals, dos fons: el fons climàtic i el fons de patrimoni natural.