Comerç mundial

La pujada de preus ja frena la cartera de comandes de la indústria espanyola

  • Les dificultats de subministrament de matèries primeres i productes intermedis i del transport encareixen la producció

  • Les empreses opten per acaparar entrades davant el temor que els colls d’ampolla durin més l’esperat

La pujada de preus ja frena la cartera de comandes de la indústria espanyola
4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La dificultat mundial de subministrament ja ha posat en marxa el cercle viciós que, si segueix endavant, pot acabar frenant la recuperació econòmica que s’havia en marxa amb empenta al compàs de la vacunació. L’enquesta sobre la indústria espanyola que realitza de forma periòdica l’agència IHS Markit a partir d’un panel de 400 empreses va revelar aquest dimarts que la producció i la cartera de comandes dels fabricants del país van continuar augmentant a l’octubre, però als ritmes més febles des de febrer, quan la recuperació econòmica va començar a prendre cos.

Les dificultats de subministrament de matèries primeres i productes intermedis (des dels metalls fins a l’energia, passant pels microxips, la fusta, el paper o els plàstics), així com els desafiaments logístics i de transport, especialment, el marítim s’estan traduint en un augment de preus del producte industrial. «Segons les dades més recents, els preus cobrats van pujar a la taxa més alta en més de 19 anys de disponibilitat de dades», constata l’informe d’IHS Markit. Més encara, l’última enquesta de l’INE sobre preus industrials va donar per a l’agost la pujada més gran en quatre dècades.

Avançant en el cercle viciós, segons les dades de l’enquesta d’IHS Markit relativa al mes d’octubre, aquest augment tan pronunciat de les tarifes ja està provocant un menor creixement de la cartera de comandes. «Les empreses (enquestades) van informar que els clients no van poder o no estaven disposats a pagar els preus més alts imposats pels fabricants espanyols», apunta l’informe. Així, l’índex PMI de cartera de comandes a Espanya va baixar de 58,1 punts de setembre a 57,4 a l’octubre (per sobre, en tot cas del nivell de 50,0, que indica creixement).

Reacció en cadena

Com a conseqüència d’aquesta espiral de dificultats de subministrament i de desacceleració de la demanda, el creixement de la producció, tot i que es va mantenir l’octubre a un ritme sòlid, «es va deteriorar intensament per segon mes consecutiu». Mentre els estocs de productes acabats continuen disminuint als magatzems, els empresaris reconeixen que estan fent un esforç creixent per fer la provisió més gran possible d’entrades (matèries primeres i productes intermedis) en previsió que els colls d’ampolla del comerç mundial s’allarguin més de l’esperat. Tot això, en un esforç per evitar que avanci definitivament el cercle viciós en forma de frenada de la producció, de l’ocupació i de la recuperació.

Samuel González, director de compres de Mediamarkt, reconeix que els encàrrecs a proveïdors es fan amb 25 setmanes d’antelació, el doble que el 2019, per eludir desproveïments. Una altra estratègia és l’aconsellada per l’associació d’empreses internacionalitzades AMEC: acostar la producció. És el cas, per exemple, de les firmes tèxtils. Entorn del 50% de la producció prové d’Àsia i moltes firmes de moda promouen actualment la producció en proximitat, bàsicament en països de l’Est, Turquia, el Marroc i Espanya.

Problema mundial

El problema de la dificultat de subministraments és mundial. A la cimera del G-20 celebrada aquest cap de setmana a Roma, el president dels Estats Units, Joe Biden, va demanar una cooperació internacional més gran per alleujar els colls d’ampolla en les cadenes de subministrament mundials a curt termini i «abordar les deficiències» que amenacen la seguretat dels seus territoris a llarg termini. 

En el cas de la zona euro, l’índex PMI de cartera de comandes va caure l’octubre fins al seu menor nivell en vuit mesos. «Els terminis d’entrega dels proveïdors s’allarguen dràsticament a nivells només superats fa 25 anys), i impulsen les taxes d’inflació a nous rècords», constata l’informe d’IHS Markit per a la zona euro publicat aquest dimarts. També aquí, «els estocs de matèries primeres van augmentar al ritme més ràpid mai observat ja que les empreses van intensificar els seus esforços per fer provisió d’estocs de seguretat a causa de la persistent escassetat i als llargs terminis d’entrega».

Pimes catalanes

Notícies relacionades

Un recent estudi realitzat per la patronal Pimec constata que «un 94,2% de les petites i mitjanes empreses ha experimentat augments de preus significatius dels aprovisionaments des de principi d’aquest any». La pujada mitjana s’estima en un 119,0%.

Les pujades de preus més significatives dels aprovisionaments s’han produït en els metalls ferris (ferro i acer) i no ferris (alumini, coure, níquel...), però també de plàstics, que afecten els envasos. Els materials que més s’han encarit en els últims tres mesos han sigut la fusta (125%), la pedra (68%) i el coure (63%), segons les dades de la Confederació Nacional de la Construcció. Es calcula que els nolis internacionals s’han encarit per sobre del 300% de mitjana l’últim any. També han pujat el blat (32,5%), el blat de moro (47,6%), l’ordi (35,3%), la soja (45,5%), l’electricitat (34,9%), el gas (30,5%) o el petroli (104%), segons dades divulgades en el congrés d’Aecoc.