Contenciós Algèria-Marroc

Algèria tanca el gasoducte que transporta gas a Espanya

  • No obstant, Alger continuarà subministrant gas natural a Espanya mitjançant carregaments amb barco, tot i que el calendari d’entregues encara s’ha de definir

Algèria tanca el gasoducte que transporta gas a Espanya
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Presidència d’Algèria ha decidit no renovar el contracte per a la utilització del gasoducte Magrib-Europa, que transporta gas natural a Espanya a través del Marroc, després de la ruptura de relacions diplomàtiques entre els dos països africans a finals d’estiu.

«Tenint en compte les pràctiques de caràcter agressiu del Regne del Marroc cap a Algèria [...], el President de la República [Abdelmayid Tebune] va ordenar a l’empresa nacional Sonatrak cessar la relació comercial amb l’empresa marroquina i la no renovació del contracte», ha assegurat aquest diumenge la Presidència algeriana en un comunicat.

Malgrat el cessament, Algèria continuarà subministrant gas natural a Espanya a través del gasoducte Mezgaz amb carregaments de gas natural liquat (GNL) amb barco, amb un calendari d’entregues que els dos països han de definir encara, segons va confirmar fa uns dies la vicepresidenta tercera del Govern d’Espanya i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, durant una trobada a Alger amb el seu homòleg algerià.

Inaugurat el 1996 amb l’objectiu de desenvolupar la integració econòmica al Magrib, el gasoducte Magrib-Europa proveïa al Marroc d’uns 50 a 200 milions de dòlars –o de 43 a 173 milions d’euros– a l’any per utilitzar el seu territori, segons recull el mitjà algerià ‘Tout sud l’Algerie’.

Notícies relacionades

L’acord permetia també al Marroc extreure entre 800 i 1.000 milions de metres cúbics de gas l’any, per produir un 10% de l’electricitat del país.

El Govern d’Algèria va anunciar a l’agost la ruptura de relacions diplomàtiques amb el Marroc, al·legant un cúmul de circumstàncies entre les quals va citar la falta d’avenços en la resolució de la disputa oberta pel Sàhara Occidental, en la qual Alger és aliat del Front Polisario.

Temes:

Algèria