Turisme

Iberik Rocallaura Balneari: La Ruta del Císter a través d’una experiència gastronòmica i relaxant

L’espai, situat a l’edifici de l’antic balneari, va reobrir les portes el mes de juliol passat

El seu circuit aquàtic, els seus tractaments de relax i bellesa, els seus plats i el seu entorn, el converteixen en una opció única

Iberik Rocallaura Balneari: La Ruta del Císter a través d’una experiència gastronòmica i relaxant

Iberik

6
Es llegeix en minuts

La Ruta del Cister és un dels grans atractius de Catalunya. El Cister va fundar a Catalunya cinc monestirs –tres d’homes i dos de dones– durant l’edat mitjana i va ser una dels ordes més poderosos. Des del 1989 és possible disfrutar de la ruta a través del recorregut traçat pel GR-175, un camí que es pot fer a peu o amb bicicleta i que fa una ruta circular pels monestirs de Santes Creus (Alt Camp), Poblet (Conca de Barberà) i de Santa Maria de Vallbona (Urgell).

A prop d’aquest últim es troba Rocallaura, un petit poble d’origen medieval, conegut des de fa més d’un segle pel seu balneari. Construït el 1908, les aigües que emanaven del seu brollador van ser declarades d’utilitat pública el 1909 per les seves propietats riques en bicarbonats, calci, magnesi, estronci i liti, especialment recomanades per tractar problemes de ronyó. Tot això va convertir la destinació en un reclam per a les persones amb problemes renals.

Després d’anys d’obertures i tancaments, la cadena hotelera espanyola Iberik Hoteles va reobrir l’espai el mes de juliol passat. L’Iberik Rocallaura Balneari, amb més de 100 anys d’història, ha sigut completament reformat i s’ha mantingut l’equilibri entre la tradició i l’avantguarda en la seva arquitectura. El seu interior acull una àmplia oferta de serveis de descans, relax, gastronomia i oci que el converteixen en una opció que cal tenir en compte a l’hora de planificar una parada durant la ruta del Cister.

Relax en un balneari singular

Relax en un balneari singularEl balneari Iberik Rocallaura ofereix un programa complet de salut, benestar i bellesa. El seu circuit aquàtic comença a la piscina activa amb llits i seients d’hidromassatge enfocats, principalment, a l’esquena i les cames a través de la projecció d’aire a pressió. La piscina compta, a més, amb rajos i cascades per relaxar el coll i la zona alta de l’esquena. Al seu ‘spa’ també es pot disfrutar de la sauna seca i el bany al vapor, que estimulen la sudoració i l’eliminació de les toxines, i que es poden contrarestar amb la piscina freda i una dutxa de contrast.

L’oferta s’incrementa a les cabines, on els visitants poden disfrutar de tractaments d’hidroteràpia com el bany d’hidromassatge, raig, peloides naturals, inhalació o cura hidropínica. A més, també es pot disfrutar d’un ampli catàleg de massatges que es poden complementar amb altres tècniques corporals innovadores com la hidració, el píling, els embolcalls d’àloe vera, algues, raïm vermell o xocolata. Tot això aplicat per professionals amb gran formació. Per als més esportistes, l’Iberik Rocallaura també compta amb un gimnàs obert les 24 hores del dia amb tot l’equipament necessari per a càrdio i la musculació.

Gastronomia de proximitat

Gastronomia de proximitatDesprés del relax i l’esport no hi ha res millor que menjar. El restaurant de l’Iberik Rocallaura ofereix una cuina tradicional catalana, amb producte de proximitat i gran qualitat. Els embotits com el bull, la catalana trufada, la secallona, el fuet o el clàssic mató, que combinat amb mel és una de les postres més delicioses i clàssiques, estan entre la seva oferta.

La cuina catalana, integrada dins de la dieta mediterrània, destaca per tenir una gran varietat de plats que inclouen una infinitat de possibilitats: mar i muntanya, brasa, guisats... A la cuina de l’Hotel Iberik Rocallaura es pot disfrutar de receptes autòctones com l’esqueixada, peixos en salsa d’ametlles, la típica botifarra amb mongetes, trinxat, fricandó, suquet de peix o coca i samfaina, entre d’altres. A més, el restaurant permet dissenyar una amanida partint de tres varietats diferents.

La visita tampoc és un problema per a vegetarians i vegans. La carta compta amb plats com l’escalivada, l’hummus, el curri de cigrons i coco, les verduretes a la graella, la sopa de meló i coco o el brownie vegà.

El monestir de Santa Maria de Vallbona

El monestir de Santa Maria de VallbonaMolt a prop de Rocallaura es pot disfrutar de la visita a un dels monestirs de la Ruta del Cister: Santa Maria de Vallbona, que va ser declarat monument historicoartístic el 1931. Fundat al segle XII sota la regla de sant Benet, menys de 20 anys després passaria a acollir-se sota l’orde del Cister i va passar a ser habitat per una comunitat femenina. Les monges de Vallbona van viure el seu apogeu durant els segles XII i XIII, en què van atraure dones de la noblesa catalana i, malgrat patir una lleu decadència des del segle XV, en el dia d’avui continua allotjant una comunitat de monges cistercenques.

El monestir és una joia de l’arquitectura medieval i un dels millors exponents de l’estil d’ordre del Cister. La seva planta en creu llatina és molt pròpia del romànic. La seva porta principal, una obra del segle XIII, és de les primeres que van tenir un relleu de santa Maria al timpà a Catalunya.

També destaca el seu claustre, que va ser edificat entre els segles XII i XV i que conté elements romànics, ogivals i alguns de renaixentistes. Altres elements destacables són la sala capitular, la capella de la mare de Déu del Claustre, el seu arxiu històric i la seva farmàcia. A més, al seu interior es troben les tombes de Violant d’Hongria, dona de Jaume I, i la de Sanxa d’Aragó, filla de tots dos.

Què es pot veure a prop Rocallaura

Què es pot veure a prop RocallauraMés enllà de la Ruta del Cister és possible disfrutar d’altres atractius a prop de Rocallaura. Rutes a peu o en bicicleta, paisatges i pobles únics i moltes edificacions que van marcar la història de Catalunya.

· Ruta al santuari del Tallat. Una excursió imprescindible a prop de Rocallaura és la visita al santuari del Tallat, un edifici d’estil gòtic que data del segle XIII i que està situat a 787 metres d’altura. La ruta circular permet disfrutar d’un paisatge que es troba al límit entre l’Urgell i la Conca de Barberà.

· Visita a Montblanquet. Montblanquet és un pintoresc poble medieval que pertany al municipi de Vallbona de les Monges. Entre les visites destacables es troben la seva església, també és d’estil cistercenc, els antics safarejos o el forn comunal.

· El castell de Ciutadilla. A 15 minuts amb cotxe de Rocallaura es troben les ruïnes de la fortalesa de Ciutadilla. Les primeres referències al castell són del 1029 i durant el segle XV es va convertir en palau renaixentista. L’edifici es va anar deteriorant-se a principis del segle XX i, a finals d’aquell mateix segle, es va realitzar una restauració per evitar que seguís el deteriorament. 

Un pla per a Tots Sants

¿Sense pla per al pont de Tots Sants? Iberik Rocallaura Balneari ofereix un paquet per «als cinc sentits». La tardor és el millor moment per disfrutar del turisme rural i el turisme de balneari, ja que la rutina del dia a dia necessita també temps per a la desconnexió. El paquet ‘Reconnecta amb els cinc sentits’, que estarà disponible per als dies 29 i 31 d’octubre, és la millor opció i inclou:

Allotjament en mitja pensió amb bufet especial de plats regionals.

· Accés al circuit d’hidroteràpia.

· Visita guiada al monestir de Vallbona de les Monges.

· Accés a una ‘masterclass’ d’elaboració de postres i posterior degustació.

· Vetllada musical amb música en directe.

· Descompte especial en tractaments ‘wellness’.

Nascuts en pandèmia