Medi ambient

Espanya es compromet davant Brussel·les a augmentar la protecció del delta del Llobregat

  • El Govern inclou una proposta per estendre les zones de protecció d’aus en la seva resposta a l’expedient d’infracció de la Comissió Europea

El Prat 09/06/2021 Sociedad. Proyecto de ampliación del aeropuerto del Prat. Visita a la zona que quedaría afectada por la ampliación de la tercera pista del aeropuerto en la zona de la Ricarda Foto de Ferran Nadeu

El Prat 09/06/2021 Sociedad. Proyecto de ampliación del aeropuerto del Prat. Visita a la zona que quedaría afectada por la ampliación de la tercera pista del aeropuerto en la zona de la Ricarda Foto de Ferran Nadeu / FERRAN NADEU (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El Govern espanyol s’ha compromès davant la Comissió Europea a augmentar l’espai protegit del delta del Llobregat, segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat. El compromís es va incloure en la resposta cursada per les autoritats espanyoles el mes d’abril passat a l’expedient d’infracció obert per Brussel·les contra Espanya pel progressiu deteriorament del delta i l’incompliment de les compensacions mediambientals que Aena i les diferents administracions van formular durant l’ampliació de l’aeroport del Prat i el port de Barcelona en la primera dècada dels anys 2000. La resposta espanyola va ser elaborada per la Generalitat i inclou una proposta per ampliar les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

«Tenim voluntat d’accelerar-ho i desbloquejar-ho al més aviat possible», asseguren fonts del govern català. La intenció del Departament de Acció Climàtica és tramitar els nous espais protegits entre finals d’aquest any i febrer del 2022, una iniciativa que ajudaria a blindar el castigat delta del Llobregat, el pulmó verd més ric en biodiversitat de l’àrea metropolitana de Barcelona. Les seves llacunes, pinedes i aiguamolls, incloses a la Xarxa Natura 2000 i vitals per als ocells migradors, s’han convertit novament en un paratge extraordinàriament cotitzat, arran dels discutits plans d’Aena per ampliar la tercera pista de l’aeroport barceloní. Com és de sobres conegut, aquests plans han quedat posposats com a mínim fins al 2026, com a conseqüència de la falta de consens polític entre el govern central i català. 

Doblar l’espai protegit

La proposta per estendre les àrees blindades del delta va ser abordada aquest mateix any amb els municipis afectats dels voltants de l’aeroport –tant el Prat del Llobregat com Sant Boi, Gavà i Viladecans– per buscar el seu suport a la iniciativa. Actualment la protecció de l’estuari del riu Llobregat inclou 954 hectàrees, però la intenció del consorci encarregat de gestionar-lo passa per doblar-ne l’extensió perquè superi les 2.000 hectàrees. Unes dimensions a què s’arribarien a l’incloure en la ZEPA, la directiva europea dedicada a la protecció de les aus, nous terrenys agrícoles pròxims a l’aeroport. 

Notícies relacionades

El mes de febrer passat la Comissió va obrir un expedient d’infracció a Espanya per considerar que «no ha complert prou» els seus compromisos per mitigar els efectes sobre el medi ambient de les ampliacions del port i l’aeroport. Una opinió que confirmen els dictàmens encarregats per l’Ajuntament del Prat a diversos organismes. Aquests informes, presentats dilluns a la premsa, afirmen que s’ha reduït significativament la població d’aus del delta. També ha minvat el cabal de l’aqüífer superficial de l’estuari i ha empitjorat la qualitat de les seves aigües. Paral·lelament, no ha acabat d’implementar-se el corredor biològic que havia de comunicar la llacuna del Remolar, al sud de l’aeroport, amb la llacuna de la Ricarda, al nord. 

«Algunes compensacions s’han fet de forma incompleta, d’altres no han funcionat o no s’han arribat a fer», ha dit el director d’Acció Ambiental i Energia del Prat del Llobregat, Joan Herrera. L’ampliació dels espais protegits del delta pretén ara satisfer les demandes de Brussel·les, que podria portar finalment Espanya davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea si considera que no satisfà les seves demandes per protegir el delta.