Protecció social

Els aturats que esgotin el subsidi accediran automàticament a l’ingrés mínim

  • El Govern central anuncia modificacions en l’accés a l’IMV, amb què preveu arribar als 1,6 milions de beneficiaris al llarg del 2022

Els aturats que esgotin el subsidi accediran automàticament a l’ingrés mínim

Alberto Ortega / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les persones que estiguin a l’atur i esgotin el seu subsidi podran accedir automàticament a l’ingrés mínim vital (IMV), evitant així un període de transició sense ingressos entre els dos mecanismes de protecció social. Aquesta és una de les novetats per ampliar la cobertura de la renda mínima estatal que ha anunciat aquest dilluns el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra. Les diferents modificacions per agilitar l’accés i la gestió de l’ingrés mínim estan pendents de la seva aprovació al Congrés –fet que es podria produir abans d’acabar l’any– i, així, el Govern estima duplicar, fins als 1,6 milions, els beneficiaris de l’IMV al llarg del pròxim exercici. Pressupostàriament, l’Estat ha disposat 3.000 milions d’euros per costejar durant el 2022 aquesta renda mínima.

Actualment hi ha 829.156 persones que cobren el subsidi d’atur; segons les últimes dades disponibles del SEPE, referents a l’agost del 2021. Aquest pagament es posa a disposició dels aturats que hagin esgotat la seva prestació contributiva per atur o per a aquells que estan a l’atur, però no han cotitzat prou abans per poder accedir a la prestació. El subsidi d’atur dura sis mesos, tot i que, depenent de la situació familiar del beneficiari, es pot allargar fins als 18 mesos. La nova modificació que ha anunciat aquest dilluns el Govern permetrà que la Seguretat Social contacti amb els beneficiaris mesos abans que venci el dret a subsidi per començar a tramitar la sol·licitud de l’IMV i així encadenar un pagament amb l’altre, si abans l’esmentada persona no ha aconseguit trobar una nova feina.

L’objectiu de l’Executiu és evitar que aquestes persones caiguin «en territori de ningú», segons ha definit la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, d’on després «és molt més difícil sortir», ha insistit. El ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, ha detallat també altres modificacions que ja només estan pendents del tràmit parlamentari. A partir de la seva aprovació, es redueixen de 12 a 6 mesos els requerits per la Seguretat Social per acreditar una unitat de convivència. Element clau per calcular els ingressos disponibles i l’import conseqüent de la prestació.

Nou registre per a les ONGs

Notícies relacionades

Una altra novetat «imminent», segons ha afirmat Escrivá, és l’obertura del registre de mediadors amb la Seguretat Social. Aquest registre permetrà a les entitats no governamentals (ONGs) acreditar-se per poder emetre certificats de vulnerabilitat i, en determinats casos, sol·licitar en nom de persones individuals una prestació d’ingrés mínim. Recentment, la Seguretat Social ha començat a acceptar certificacions de serveis socials dels ajuntaments per a tal menester.

Escrivá ha manifestat una certa preocupació amb les actuals cobertures –l’IMV arriba a 340.000 llars on viuen unes 800.000 persones–, ja que veu que «hi ha persones que podrien demanar-nos l’IMV i no ho estan fent». És per això que, a més d’aquests mediadors, la Seguretat Social activarà unitats que, proactivament, contactaran en els pròxims mesos amb aquests potencials beneficiaris per informar-los que tenen dret a aquesta prestació.