Octubre de rècord

El preu de la llum pujarà aquest dilluns fins als 227,45 euros/MWh

  • El preu de l’electricitat augmenta un 8,5% respecte a diumenge i un 26% respecte a la setmana anterior

  • L’octubre de l’any passat, el cost mitjà de la llum per aquestes dates rondava els 35,71 euros

El preu de la llum pujarà aquest dilluns fins als 227,45 euros/MWh

EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

2
Es llegeix en minuts
EFE

El preu mitjà de l’electricitat en el mercat a l’engròs s’ha situat per a aquest dilluns, 18 d’octubre, en els 227,45 euros el megawatt hora (MWh), cosa que suposa un augment del 8,5% respecte al preu fixat per a aquest diumenge. Aquest dilluns, doncs, s’arribarà al cinquè preu més alt des que n’hi ha registres.

Segons les dades de l’Operador del Mercado Ibérico de la Electricidad (OMIE), el preu màxim demà es registrarà entre les 21.00 i les 22.00 hores, quan serà de 280 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 193,73 euros/MWh entre les 14.00 i les 15.00 h. S’estima que el preu per demà serà un 21% més barat que el rècord de 288,53 euros/MWh registrat el 7 d’octubre, però gairebé un 26% més alt que el que es va pagar el dilluns anterior, fa just una setmana.

Així, el preu de l’electricitat torna a repuntar després d’encadenar dos dies consecutius de caigudes, i torna a superar per 11a vegada la barrera dels 200 euros/MWh, totes durant aquest mes d’octubre. Els registres indiquen que el preu de demà multiplica per més de sis el valor que va marcar el ‘pool’ durant el tercer dilluns d’octubre de l’any passat (35,71 euros).

Amb aquesta nova pujada, en els primers 18 dies d’octubre el preu mitjà de l’electricitat en el mercat a l’engròs s’ha situat en 205,86 euros/MWh, cosa que el convertiria en el mes més car de la història.

Preus en auge

Els preus registrats en el mercat a l’engròs repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament al mercat lliure. Darrere de l’augment de preus hi ha els alts preus del gas en els mercats internacionals i dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2), que durant el 2021 han estat marcant mes a mes màxims històrics.

Notícies relacionades

Així, a la resta dels països europeus els preus seguiran en nivells elevats, com el Regne Unit, on el megawatt/hora es pagarà demà a una mitjana de 191,69 lliures (uns 227 euros), mentre que a Alemanya ho farà a 189,72 euros; a França, a 198,34 euros; a Itàlia, a 246,65 euros, i a Portugal, al mateix preu que a Espanya al compartir mercat.

En l’actualitat, les tecnologies que estan marcant preu en la majoria de les hores en el mercat ibèric són el cicle combinat (que utilitza gas natural) i l’aigua, que ofereix la seva producció regulable a preus similars als de cicle aprofitant el que es denomina ‘cost d’oportunitat’.