Rècord per a aquest dia

La llum arribarà demà al preu més alt de la història per a un diumenge

  • Aquest diumenge, entre les 10 i les 11 de la nit, el preu del megawatt hora pujarà fins als 270 euros

  • Aquest octubre va camí de convertir-se en el mes més car de la història

La llum arribarà demà al preu més alt de la història per a un diumenge
2
Es llegeix en minuts
EFE

El preu mitjà de l’electricitat al mercat a l’engròs s’ha situat per a demà, 17 d’octubre, en 209,63 euros el megawatt hora (MWh). Aquesta xifra, malgrat suposar un lleuger descens del 7,6% respecte al preu fixat per avui, s’eleva fins a marcar el preu més alt de la història per a un diumenge.

Segons les dades de l’Operador del Mercado Ibérico de la Electricidad (OMIE), el preu màxim demà es registrarà entre les 21.00 i les 22:00 hores, quan serà de 270 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 183,84 euros/MWh entre les 17.00 i les 18.00 h. El preu per demà serà el 27% més barat que el rècord de 288,53 euros/MWh registrat el 7 d’octubre passat, però el 19% més gran que el que es va pagar el diumenge anterior, el més car de la història fins ara.

Malgrat caure per segon dia consecutiu, el preu de l’electricitat supera per desena vegada la barrera dels 200 euros/MWh, totes durant aquest mes d’octubre, i quintuplica el valor que va marcar el ‘pool’ durant el tercer diumenge d’octubre de l’any passat (42,37 euros). Així, en els primers 17 dies d’octubre el preu mitjà de l’electricitat al mercat a l’engròs s’ha situat en 204,59 euros/MWh, cosa que el convertiria en el mes més car de la història.

Preus a l’alça

Els preus registrats al mercat a l’engròs repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a què estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament al mercat lliure.

Darrere de l’augment de preus hi ha els alts preus del gas als mercat internacionals i dels drets d’emissió de CO2, que durant 2021 cada mes han marcat màxims històrics. En l’actualitat, les tecnologies que estan marcant preu en la majoria de les hores al mercat ibèric són el cicle combinat (que utilitza gas natural) i l’aigua, que ofereix la seva producció regulable a preus similars als de cicle aprofitant el que es denomina «cost d’oportunitat».

Notícies relacionades

Igual que passa a Espanya, doncs, en la resta dels països europeus els preus de l’electricitat també segueixen a l’alça. Al Regne Unit, per exemple, el megawatt hora es pagarà demà a una mitjana de 185,70 lliures (uns 220 euros), mentre que a Alemanya serà a 142,16 euros; a França, a 165,97 euros; a Itàlia, 192,08 euros, i a Portugal, al mateix preu que a Espanya al compartir mercat.

Per la seva banda, el preu diari del gas natural per avui al Mercado Ibérico del Gas (Mibgas) ha caigut el 8,7%, tot i que es manté en preus extremadament alts després d’assolir els 89,95 euros/MWh.