Una ruta per Barcelona al bus de la futura elit empresarial

  • Barcelona Global organitza una jornada en què 522 estudiants de postgrau d’IESE, ESADE, Eada i la UPF-BSM visiten els principals pols econòmics de la capital catalana

Una ruta per Barcelona al bus de la futura elit empresarial

Cedida

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

12.50 hores. Més d’una desena d’autobusos poblen l’avinguda Pearson de Barcelona, a l’acabalat barri de Pedralbes. La fotografia la completen cases unifamiliars (on els seus veïns tenen de mitjana una renda per càpita tres vegades més gran que la dels del Raval), algun restaurant de jardí tan idíl·lic com generós i el lloc on, segons ‘The Economist’, s’imparteix el millor MBA (‘Master of Business Administration’, és a dir, gestió d’empreses) del món: IESE. Per la porta del campus van sortint gradualment desenes de joves –a uns 75.000 euros anuals la matrícula– que van pujant als autocars. Són en total 522 i molts estan cridats a ser part de la futura elit empresarial de Catalunya i més enllà.

«Fins que vam organitzar això ens trobàvem que venien, estudiaven i de Barcelona coneixien poc més que La Rambla, la Sagrada Família i Razzmataz», explica el conseller delegat de Barcelona Global, Mateu Hernández. «I volíem ensenyar-los tot el potencial econòmic i cultural que tenim», afegeix. Per a això organitzen cada any –la d’aquest dijous ha sigut la tercera, amb una interrupció per Covid pel mig– diferents rutes on ensenyen a aquells futurs directius llocs com la seu de Wallbox, ubicada a la Zona Franca i cotitzant a Wall Street, el Palau de la Música o el sincrotró Alba, un accelerador d’electrons únic a Espanya i ubicat a Cerdanyola. La iniciativa sorgeix de Barcelona Global i l’alumnat el posa IESE, ESADE, Eada i la UPF-BSM.

¿Per què vau escollir estudiar a Barcelona? «És una combinació de factors. D’una banda, hi ha unes acadèmies molt ‘top’ i, de l’altra, el clima i la ciutat és fantàstic», explica Nico, provinent de Buenos Aires. Els seus companys de grupet assenteixen. Barcelona els forma i modela el seu talent, però molts marxen fora a prosseguir les seves carreres professionals i inversions. Aquest és un altre dels motius de la jornada organitzada per Barcelona Global: retenir aquest talent i que, més enllà del grau, es quedi a fer negoci a la capital catalana. El conseller delegat de Barcelona Global cita l’exemple de Timo Buetefisch, nascut a Alemanya i que el 2006, després de cursar un MBA en IESE, va fundar Cooltra. Avui és difícil passejar per Barcelona i no veure cap de les seves motocicletes elèctriques compartides.

Primera parada: Mercabarna

Arranquen els autobusos i un es dirigeix a Mercabarna, el mercat i rebost de la capital catalana. Allà el director, Jordi Valls, explica a una quinzena d’alumnes que és aquest espai de gairebé 100 hectàrees i on anualment es mouen 2,3 milions de tones de menjar. Entre l’explicació i les posteriors preguntes treuen reptes futurs com la reducció de CO2 tant en el transport com en la indústria alimentària, l’escassetat futura d’aigua i l’alt consum de la indústria càrnia i el desenvolupament de les alternatives a la proteïna animal davant el mundial auge de la demanda per una millor i més variada dieta. El Pedro, d’origen xilè, treu unes quantes notes de la presentació. De moment la seva carrera l’està enfocant cap a la banca, però la seva família és propietària d’un negoci de congelats i «no s’han de tancar portes», afirma.

Segona aturada: IBEC

Notícies relacionades

La següent parada de la visita és a l’Institut de Bioengienyeria de Catalunya (IBEC). A més d’un estudiant se li fa estrany que l’Administració tingui un paper tractor i dinamitzador de l’economia. A l’IBEC, que està instal·lat al Parc Científic i depèn de la Universitat de Barcelona, l’investigador Samuel Ojosnegros els parla de només algunes de les innovacions científiques desenvolupades entre aquestes quatre parets, com drons capaços de captar olors, un sistema per detectar si un conductor s’està adormint al volant o un teixit sintètic que imita l’ossi i que accelera la curació de fractures; entre d’altres. L’IBEC mira de connectar la investigació científica amb les necessitats del mercat i veu en aquests estudiants o bé futurs líders d’equips, que assumeixin la part empresarial dels projectes, o bé futurs inversors.

Última parada: Casa Seat

Temes:

Empreses IESE