Conflicte laboral

Els funcionaris catalans estan cridats a la vaga el 28 d’octubre contra l’abús d’interins

  • L’IAC, el sindicat més representatiu entre els empleats públics, i la CGT registren una jornada d’aturades per pressionar el Govern perquè asseguri que cap interí en abús perdi la seva plaça

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els funcionaris catalans estan cridats a la vaga el dijous 28 d’octubre per protestar contra el decret aprovat pel Govern per regularitzar la situació de centenars de milers d’interins a tot Espanya. L’IAC, el sindicat més representatiu en la funció pública catalana, i la CGT han convocat una jornada d’aturades per pressionar l’Executiu (i els seus potencials socis) i exigir-li que la nova normativa eviti que cap dels eventuals que des de fa anys ocupen un lloc estructural en l’Administració perdin la feina. Les aturades no compten amb el recolzament de CCOO ni UGT, sindicats signants de la nova llei d’interins, i tampoc de la Intersindical-CSC, amb important representació en la funció pública catalana després de les últimes eleccions sindicals.

Notícies relacionades

El decret del Govern per resoldre l’abús de la temporalitat es troba actualment en tràmit al Congrés dels Diputats. Els grups parlamentaris han presentat les seves esmenes al text que l’Executiu va salvar per la mínima –literalment va ser d’un vot– gràcies al recolzament ‘in extremis’ d’ERC. El reial decret, prèviament pactat amb CSIF, CCOO i UGT, pretén estabilitzar unes 300.000 places actualment ocupades per interins i que haurien d’estar ocupades per funcionaris de carrera. Això no significa que aquests 300.000 interins siguin automàticament convertits a fixos, sinó que s’obriran oposicions a aquestes places, que aquests interins poden aconseguir o no. Cosa que, en les actuals condicions, els deixaria al carrer amb una indemnització de 20 dies per any treballat.

Les centrals convocants de les aturades a Catalunya pressionen per evitar-ho i que el Govern modifiqui, en l’actual procés d’esmenes, el text normatiu. «Les que hi som, ens quedem» és el lema de la convocatòria de vaga del 28 d’octubre. La reivindicació de les centrals és la conversió automàtica a indefinits de tots aquells interins que puguin demostrar estar en abús de la temporalitat. Segons el nou reial decret ja vigent, l’Administració considera que un interí no pot ocupar durant més de tres anys una mateixa plaça i que ha de ser cessat automàticament si això succeeix, a fi d’evitar perpetuar aquest abús de la temporalitat. Abús pel qual el Regne d’Espanya ha sigut censurat en repetides ocasions per la justícia europea.