Moviments empresarials

L’hora de la veritat a l’opa a Naturgy

Aquest divendres acaba el termini perquè el fons australià aconsegueixi el 22,7% de la companyia energètica davant l’oposició de La Caixa i el 70% del capital

L’hora de la veritat a l’opa a Naturgy
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La sort està tirada. Aquest divendres a mitjanit finalitza el període d’acceptació de l’opa d’IFM sobre el 22,7% de Naturgy. El principal repte del fons australià és captar el màxim nombre possible dels 70.000 accionistes de la companyia energètica que presideix Francisco Reynés. Un repte que no és fàcil, atesa l’oposició del consell de l’empresa i del seu principal accionista, La Caixa, a través de Criteria, que durant aquest procés i abans ha anat augmentant la seva participació en el capital fins al 26,58%.

Quan es tanqui el termini començarà el període de comptabilització de les accions que obtingui IFM, que va supeditar l’operació a obtenir almenys el 17% del capital. Aquest treball, equivalent al càlcul de vots en una nit electoral, durarà uns dies, fins a mitjans de la setmana que ve, segons fonts del mercat.

El fons australià ha insistit durant les nombroses trobades mantingudes amb la premsa en els últims dies que es mostrava confiat a arribar als seus objectius. Amb al voltant del 70% del capital oposat a l’opa, el repte és atraure molts petits accionistes i alguns d’institucionals. A més de Criteria, els dos fons amb el 20% cada un, CVC (aliats amb la família March) i GIP, ja van manifestar que no vendrien. A aquests cal sumar-hi el 3,8% de la firma pública algeriana Sonatrach, que sol fer els mateixos passos que la resta del consell, i l’alta direcció de Naturgy, oposada també a l’operació.

Dividend

Notícies relacionades

Va ser IFM la que va acabar de crispar tant el consell de Naturgy com Criteria al plantejar la setmana passada el seu representant a Espanya, Jaime Siles, la possibilitat de suspendre el dividend de Naturgy, atesa la retallada d’ingressos del sector aprovat pel Govern per frenar l’escalada del rebut de la llum. Aquest factor ha jugat fins ara a favor del fons australià i, en especial, del preu que ofereix (22,07 euros per títol), que fins i tot el consell de Naturgy va considerar «raonable» en el context actual, malgrat oposar-se a l’operació. Però les declaracions van provocar que fins i tot el president de la Fundació La Caixa i Criteria, Isidre Fainé, sortís en defensa del dividend de la companyia energètica, que cobreix més de la meitat de les despeses de l’obra social. I ha redoblat la seva oposició a aquesta opa i ha reforçat el seu rol de defensor de l’espanyolitat i el perfil industrial de Naturgy. Fonts ben informades afirmen que Fainé, des del primer dia, rebutja aquesta opa, perquè no li agraden «els inversors que miren de colar-se per la finestra».

De tota manera, els últims moviments de la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha convocat els màxims directius d’Endesa, Iberdrola i Naturgy, han provocat un canvi de tendència, que pot fer variar l’escenari i les accions de les companyies energètiques, especialment d’Endesa i Iberdrola, ja que les de Naturgy es mantenen entorn del preu de l’opa. I és que es dona per fet que el Govern mira de modificar, modular o suspendre la retallada, tal com ho va aprovar en el reial decret llei que encara ha de convalidar-se al Congrés, conscient que l’impacte de 2.600 milions en les companyies que havia estimat es pot multiplicar com a conseqüència de l’escalada desbocada del preu del gas.