OCDE

Acord de 136 països per crear un nou marc fiscal a grans empreses

  • El pacte inclou un impost de societats mínim del 15%

Acord de 136 països per crear un nou marc fiscal a grans empreses

IAN LANGSDON / POOL

2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Les negociacions sobre un nou marc fiscal global per a les multinacionals van arribar aquest divendres a un acord pioner que inclou un impost de societats mínim del 15%, va anunciar l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

L’acord aconseguit inclou 136 països i jurisdiccions que inclouen més del 90% del PIB mundial sobre els 140 que participen en les negociacions, va assenyalar l’OCDE, coordinadora del procés, en un comunicat.

Tres països europeus de baixa fiscalitat per a les empreses (Irlanda, Hongria i Estònia) es van afegir a l’acord polític acordat el juliol passat, tot i que el Pakistan va decidir sortir-ne.

Redistribució de 125.000 milions de dòlars

El que s’ha pactat suposa que la redistribució d’uns 125.000 milions de dòlars anuals procedents dels beneficis entre, aproximadament, un centenar de multinacionals i empreses molt rendibles, va destacar l’OCDE.

«L’acord d’avui farà que les disposicions fiscals internacionals siguin més justes i funcionin millor. Aquesta és una gran victòria per a un multilateralisme eficaç i equilibrat», va afirmar el secretari general de l’OCDE, Mathias Cormann.

La reunió virtual celebrada aquest divendres entre els 140 països i territoris que formen part de l’anomenat «marc inclusiu» formava part del procés per avançar cap a la creació, per primera vegada, d’un mecanisme perquè les grans empreses paguin impostos pels beneficis que generen a cada Estat o territori, així com una fiscalitat mínima per als impostos de societats.

Acord del juliol

L’acord es basa en dos pilars amb unes línies generals que es van traçar en el consens de 130 països aconseguit l’1 de juliol.

El pilar 1 fixa el volum del benefici residual de les empreses (el que queda després que el país on hi hagi la seu s’hagi quedat amb l’impost corresponent al 10% de la rendibilitat) es repartirà entre els països on operen les companyies.

La xifra acordada avui ha sigut del 25% d’aquest benefici residual, després que fins ara s’estigués discutint entre un rang entre el 20 i el 30%.

Això es refereix a grans empreses amb una facturació mundial superior als 20.000 milions d’euros i una rendibilitat superior al 10%, i el repartiment de beneficis es faria entre els països on cada companyia té uns ingressos superiors a 1 milió d’euros (250.000 a petits estats).

El pilar 2 estableix ara un impost de societats mínim del 15%. En la seva anterior formulació es preveia «almenys el 15%», el que s’interpreta com una flexibilització per atraure els països més remisos, com els tres europeus.

Recolzament del G-20

La suma d’Irlanda, Hongria i Estònia fa que l’acord ja tingui el recolzament de tots els països del G-20 i l’OCDE.

Notícies relacionades

A més de la sortida del Pakistan, continuen sense afegir-se a l’actual consens uns altres tres països que ja eren fora: Nigèria, Kenya i Sri Lanka, amb què un total de 136 països i jurisdiccions recolzen la iniciativa.

Aquest acord serà discutit a la cimera del G-20 de Roma, el 30 i 31 d’octubre, on s’estudiaran els pròxims passos a fer perquè el que s’ha pactat ja es pugui aplicar des del 2023.