Matèries primeres

El preu dels aliments escala fins al seu nivell més alt en una dècada

L’índex que elabora la FAO va arribar al setembre a una mitjana de 130 punts impulsada pels cereals i els olis vegetals

El preu dels aliments escala fins al seu nivell més alt en una dècada
2
Es llegeix en minuts

El preu dels aliments bàsics s’ha situat al setembre en el seu nivell més alt de l’última dècada, segons l’índex elaborat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), que ha advertit que la collita rècord de cereals esperada el 2021 serà insuficient per cobrir la demanda del mercat.

Al setembre, l’índex de preus dels aliments de la FAO es va situar en una mitjana de 130 punts, és a dir, 1,5 punts (+1,2%) més que a l’agost i 32,1 punts (+32,8%) més que el mateix mes de l’any passat, impulsat en gran part per l’encariment de cereals i olis vegetals, juntament amb les pujades dels preus dels productes lactis i del sucre, mentre que els preus de la carn es van mantenir estables.

En el cas dels cereals, el subíndex corresponent va registrar al setembre una mitjana de 132,5 punts, amb una pujada del 2% respecte a l’agost i del 27,3% anual, impulsada per la pujada dels preus mundials del blat, amb una alça del 4% mensual del 41% interanual. «La reducció de les capacitats d’exportació, enmig d’una forta demanda mundial, va mantenir la pressió a l’alça dels preus internacionals del blat», va explicar l’agència.

Arròs i ordi

Així mateix, també van pujar els preus de l’arròs i els de l’ordi, mentre que els preus mundials del blat de moro es van mantenir en general estables, amb una pujada de tan sols el 0,3% respecte a l’agost, tot i que gairebé un 38% per sobre dels seus nivells del setembre del 2020.

De la seva bansa el subíndex dels olis vegetals va registrar al setembre una mitjana de 168,6 punts, cosa que suposa un increment mensual de l’1,7% i entorn del 60% respecte del nivell arribat l’any passat a causa principalment de l’encariment de l’oli de palma i de colza, mentre que les cotitzacions dels olis de soja i gira-sol van disminuir.

Al seu torn, la dada de preus dels productes lactis es va situar en una mitjana de 117,9 punts, un 1,5% més que a l’agost i un 15,2% més que el mateix mes del 2020, mentre que el subíndex per a la carn va arribar als 115,5 punts, pràcticament sense canvis respecte al seu valor revisat de l’agost i un 26,3% més que el setembre del 2020. En el cas del sucre, els preus van pujar un 0,6% mensual al setembre i un 53,5% interanual, fins als 121,2 punts.

Producció mundial

D’altra banda, la FAO ha indicat que «la producció mundial de cereals el 2021 va camí d’arribar a un rècord històric» de 2.800 milions de tones, tot i que ha alertat que això és menys que els requisits de consum previstos en la temporada de comercialització 2021/22, segons les noves projeccions.

Notícies relacionades

Segons les previsions de la FAO, la utilització mundial de cereals el 2021/22 serà de 2.811 milions de tones, un 1,8% més que la temporada anterior, com a conseqüència de l’augment significatiu previst en l’ús de blat per a l’alimentació del bestiar, una tendència impulsada en part per alts preus dels cereals secundaris.

En conseqüència, s’espera que la relació entre les existències mundials de cereals i l’ús del 2021/22 se situï en el 28,4%, per sota del 29,2% de l’any anterior, tot i que ha remarcat que encara indica un nivell general còmode.