Energia

El preu de l’electricitat marcarà el dissabte més car de la història

El preu ascendeix fins als 173,65 euros, un 545,77% més que fa un any

El preu de l’electricitat marcarà el dissabte més car de la història
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El preu mitjà diari de l’electricitat al mercat majorista baixarà un 19,61%, fins als 173,65 euros, però serà el dissabte més car de la història, segons les dades de l’operador de mercat elèctric designat (OMIE). Els caps de setmana el preu de la llum és més barat per la menor demanda. Aquest dissabte el preu de la llum serà un 4,38% superior al de fa una setmana (166,36 euros) i un 545,77% més que el de fa un any (26,89 euros).

L’escalada de preus elèctrics es deu al fet que totes les matèries primeres vinculades tenen en els últims mesos uns costos elevadíssims, especialment el gas natural, en màxims mai vistos. A més que el preu dels drets d’emissió de CO2 també s’ha disparat. El mercat espanyol és marginalista, és a dir, l’última tecnologia a casar oferta i demanda cada hora és la que marca el preu. A falta de suficient energia eòlica o fotovoltaica (si no fa molt vent o sol), qui acostuma a marcar el preu és el cicle combinat o, en el seu defecte, la hidràulica que es regeix pel cost d’oportunitat, per això té el mateix preu que aquestes centrals.

Notícies relacionades

El Govern central ha aprovat un pla de xoc que mira de contenir de manera temporal aquestes pujades, al rebaixar els impostos i minorar alguns ingressos extraordinaris de les elèctriques, per la qual cosa aquesta pujada de preus serà limitada a les factures dels consumidors. Al setembre, per exemple, el preu de l’electricitat al mercat a l’engròs va ser de 156,14 euros el megawatt-hora, que es va traduir en una factura mensual de 77,2 euros (gairebé un euro inferior que la d’agost) per a un consumidor tipus de 4,4 quilowatts de potència contractada i un consum lineal de 3.500 kilowatts-hora a l’any, segons els càlculs de l’analista en energia Francisco Valverde. Sense les mesures del Govern, aquest consumidor pagaria 98,7 euros.

La perspectiva per als pròxims mesos no és gaire encoratjadora, tot i que amb el preu de les matèries primeres disparades dependrà en gran manera dels factors climatològics. En concret, del vent, tot i que el mes d’octubre no ha començat gaire ventós. Així, segons Valverde, el mercat de futurs marca l’octubre, el novembre i el desembre preus que vorejaran els 200 euros de mitjana, tot i que aquestes xifres poden variar «notablement». Amb aquesta premissa i per al mateix consumidor tipus, el preu de la factura ascendiria a finals d’aquest mes a 88,4 euros, mentre que sense les mesures el preu final seria de 118,2 euros.