Inversió

La CNMV alerta d’una alça dels fraus lligats a les criptomonedes

  • El seu president anuncia que prepara un pla d’acció per combatre’l amb la fiscalia, les forces de seguretat i associacions tecnològiques

La CNMV alerta d’una alça dels fraus lligats a les criptomonedes

EFE / PEDRO PUENTE HOYOS

4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Rodrigo Buenaventura, ha advertit aquest dimecres que la seva institució ha detectat un «increment notable» dels «fraus i estafes financeres massius» en matèria d’inversió, en molts casos de caràcter piramidal i lligats sovint a criptodivises. Es tracta, per tant, de xarxes criminals que miren de captar diners sense parar per poder pagar els interessos promesos als clients però que no tenen un negoci o uns actius sòlids en la base que generin els recursos necessaris per abonar la rendibilitat promesa. 

En unes jornades de Deloitte i ‘ABC’, l’alt funcionari ha revelat que el seu organisme està treballant en un pla d’acció per combatre aquestes pràctiques fraudulentes amb la fiscalia, les forces de seguretat i associacions i empreses tecnològiques. L’objectiu, ha explicat, és «detectar millor i actuar de forma més primerenca», però també millorar la formació dels inversors perquè no siguin víctimes d’aquest tipus de xarxes. «El sector bancari té un paper privilegiat per alertar, conscienciar i formar els seus clients», ha dit a la banca.

Buenaventura ha apuntat que la situació de «baixos tipus d’interès, un estalvi elevat, la recerca constant de la rendibilitat a nous productes i desenvolupaments tecnològics i plataformes que faciliten i acosten a l’inversor no professional l’accés als mercats financers és el caldo de cultiu ideal per a ofertes d’inversió poc escrupoloses». A més del perjudici que això comporta, ha advertit, aquest fenomen genera «desconfiança» de la ciutadania cap als mercats financers i «posa en perill el prestigi» del sector financer. «Un dels ensenyaments dels últims anys és que la reputació de la indústria financera és un bé tan fàcil de perdre com costós de mantenir, per la qual cosa tots hem de prestar atenció a aquelles activitats il·lícites que pugui perjudicar-la», ha dit.

L’altra pràctica irregular que ha detectat la CNMV és la d’entitats aprovades per supervisors d’altres països europeus que venen productes a Espanya sense complir els requisits de comercialització. En aquest àmbit, ha explicat, la CNMV ha reforçat la supervisió per detectar-ho i alertar-ne les seves homòlogues d’altres membres de la Unió Europea (UE), cosa que ha portat que sis firmes de serveis d’inversió de la UE hagin sigut suspeses en els últims sis mesos per vendre «sense prou rigor els seus productes a Espanya».

Banca a l’ombra

Buenaventura, així mateix, ha aprofitat que les jornades estaven centrades en la banca per criticar al sector les seves constants crítiques per la insuficient regulació de l’anomenada ‘banca a l’ombra’, és a dir, mercats i entitats que permeten a les empreses i particulars obtenir finançament no bancari. «Davant la indefinició del terme ‘banca a l’ombra’, o almenys el que jo he anat percebent en els debats dels últims mesos, o fins i tot el d’‘intermediació financera no bancària’, una mica més amable el terme però igualment imprecís, els supervisors de valors hem de reivindicar una part variada i rica del sistema financer que és el mercat de capitals, i especialment el de valors, que per definició és una criatura no bancària. I, perquè ningú s’inquieti, un àmbit estretament regulat i supervisat des de fa dècades», ha sostingut.

El conseller delegat del Santander, que era present durant el seu discurs i hi ha intervingut just després que ell, no ha dubtat a replicar-l’hi. «A Santander ens agrada la competència, el que no ens agrada gens és la competència asimètrica. No contradiré el president de la CNMV, però crec que els supervisors infravaloren els riscos de la banca a l’ombra i sobrevaloren els riscos bancaris. El que demanem és la mateixa regulació per a les mateixes activitats», ha defensat.

Fusions i ajustos

Notícies relacionades

Al mateix fòrum, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, s’ha mostrat convençut que el procés de fusions bancàries no ha acabat, després de l’absorció de Bankia per l’entitat catalana i la unió d’Unicaja Banco i Liberbank. «No sé quan ni de qui ni si serà demà, però em sembla lògic pensar que hi continuarà havent consolidació bancària, també a Espanya i la resta d’Europa», ha afirmat, abans de matisar que les operacions transfrontereres al continent no es produiran en els pròxims dos o tres anys.

Per la seva banda, el seu homòleg del Sabadell, César González-Bueno, ha afirmat que la banca encara una «temporada d’una certa reversió de la tempesta perfecta que ha viscut» gràcies a la recuperació de l’activitat econòmica. En aquesta línia, ha recordat que el seu banc va executar en el primer trimestre una reducció de plantilla del 12% i negocia actualment un ajust similar amb els sindicats. «Això és molt rellevant, perquè és una reducció de plantilla del 24%-25% en un període d’un any i tres mesos. Ens dona molta tranquil·litat que la primera es va produir amb un increment de l’activitat comercial, ajudada per la crisi de la Covid-19 i per canvis en el comportament dels clients», ha assegurat.

Temes:

Criptomonedes