Mercats financers

La baixada del petroli dona aire a les bosses

  • L’Ibex 35 puja l’1,25%, fins als 8.879,4 punts

La baixada del petroli dona aire a les bosses
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Jornada de recuperació de les borses mundials després de registrar en la vigília una de les seves pitjors sessions des de començament d’any. La moderada caiguda del preu del petroli ha foragitat momentàniament el temor a què l’encariment de l’energia provoqui un repunt persistent de la inflació que obligui els bancs centrals a endurir la política monetària més ràpid del previst, cosa que podria fer descarrilar la recuperació global. Després de caure el 2,59% dimarts, l’Ibex 35 ha repuntat un 1,25%, fins als 8.879,4 punts.

Després de pujar en la vigília per sobre dels 80 dòlars per primera vegada des del 2018, el barril de Brent del Mar del Nord, de referència a Europa, ha arribat a baixar aquest dimecres per sota dels 77 dòlars. La caiguda ha respost a l’inesperat increment de les reserves de cru dels Estats Units per primera vegada en tres mesos. A més, la immobiliària xinesa Evergrande ha donat per fi una bona notícia al vendre el seu 20% del Shengjing Bank per uns 1.300 milions d’euros, amb el consegüent augment de caixa per afrontar els seus ingents venciments de deute, cosa que l’ha portat a pujar un 15% en borsa.

Notícies relacionades

Amb tot, el temor que l’increment dels preus sigui més durador i estructural del que preveuen els bancs centrals continua marcant l’ànim dels inversors. «Sembla difícil que continuï el camí a l’alça fins que no s’elimini el risc d’estagflació (estancament amb inflació). Hem vist ja el pic de creixement en el cicle, però la inflació no acaba de caure definitivament ni ho farà fins que tornem a veure funcionar a la cadena completa de producció o cedeixi el preu de les matèries primeres, o les dues coses alhora», han apuntat els analistes de A&G Banca Privada.

El fort increment de l’IPC a Espanya (fins al 4%, el seu nivell més alt en 13 anys) ha passat desapercebut en els mercats perquè forma part d’un procés global més ampli que va passar factura en la sessió de dimarts. Fa temps que el Banc Central Europeu (BCE) adverteix que la inflació de la zona euro pujarà en el que queda d’any pels preus de l’energia, per començar a baixar entrat el 2022. El seu escenari central continua sent no apujar tipus fins a d’aquí uns anys, el 2024 o el 2025, però podria anunciar l’inici de la reducció de compres de deute excepcionals aprovades per la pandèmia en la seva reunió de desembre.  

Temes:

Ibex 35