Ratificat per la CEOE

Acord per prorrogar els ertos fins al 28 de febrer del 2022

  • L’Executiu consensua una nova renovació amb els sindicats

Acord per prorrogar els ertos fins al 28 de febrer del 2022

EFE / KIKO HUESCA

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Acord per renovar els ertos covid fins al 28 de febrer del 2022. El Govern ha acordat amb patronal i sindicats una nova pròrroga –la sisena– i aconsegueix mantenir intacte el front amb els agents socials; segons fonts sindicals. No sense esforç, ni tensions, tant externes com internes i vorejant el xiulet final. Ja que les actuals condicions vencien aquesta mateixa setmana i el de dimarts és l’últim Consell de Ministres ordinari on poder aprovar la pròrroga. El text ha sigut ratificat per les cúpules de CEOE i Cepyme, després de sotmetre a votació l’última proposta en la seva executiva per acabar de rubricar l’entesa final.

Uns 250.000 treballadors –50.000 a Catalunya– i 84.000 empreses estaven pendents de la fumata blanca que ha sortit aquest dilluns a la nit. Les reticències de sindicats i, sobretot, patronals d’assumir el nou esquema d’ajudes que els plantejava el Govern han sigut el motiu de l’enroc fins a últim moment. La falta d’una posició comuna entre el Ministeri de Treball i el de Seguretat Social, que no van tancar fins aquest cap de setmana un text conjunt, tampoc hi ha contribuït.

La renovació de les ajudes es produirà en dos temps. Durant tot l’octubre es mantindran les condicions actuals que estaven regint des del maig i a partir del novembre començaran a regir les noves. És a dir, fins a l’1 de novembre es mantenen les exoneracions del 75% i el 65% per als ertos per impediment, segons la mida de la plantilla de l’empresa que les rebi. Les companyies que actualment estiguin en erto tenen tot un mes per endavant per renovar el seu expedient i tornar a presentar-lo davant l’autoritat laboral competent. Si no ho fan, l’erto que fins ara mantenen decaurà. Aquest punt permet a Inspecció de Treball revisar les condicions i casuística de l’empresa i assegurar-se que la societat no està incorrent en una falsa causa major per justificar el seu expedient. El silenci administratiu serà positiu, és a dir, llevat de pronunciament contrari, l’expedient serà renovat. Perseguir el frau en els ertos actuals i evitar que empreses s’aprofitin de recursos públics per quadrar els seus balanços ha sigut un dels objectius de la nova renovació.

I el guió del nou esquema, que començarà a regir a partir del novembre, és el següent. Per a empreses de més de 10 treballadors es concedeixen el 40% d’exoneració en el cas que no s’imparteixi formació, el 80% en el cas que s’imparteixi. I per a les empreses de fins a 10 treballadors, 50% sense formació i del 80% en el cas que s’imparteixin les accions formatives; segons fonts sindicals. Aquestes formacions les hauran de coordinar les empreses amb el SEPE i hauran de ser de 30 hores per a empreses d’entre 10 i 49 treballadors, de 40 hores en empreses de més de 50 treballadors i les microempreses de menys de 10 empleats en quedaran exemptes.

El veto a acomiadaments continua

Notícies relacionades

Pel que fa al paquet de condicions per mantenir l’ocupació i protegir els treballadors, el Govern central planteja allargar el veto als acomiadaments per a les empreses que estiguin en erto. També la limitació a noves contractacions, hores extra o externalització de part de l’activitat. Segons fonts sindicals, el Ministeri de Treball està obert a allargar el ‘comptador a zero’, és a dir, el dret dels empleats en erto a cobrar prestació d’atur fins al mes de juny del 2022, hagin o no esgotat les cotitzacions acumulades. En aquest últim punt hi ha hagut pols entre el Govern i els sindicats, ja que les centrals han collat per millorar l’última oferta, que pretenia allargar el ‘comptador a zero’ fins al juny del 2022. Finalment Treball s’ha obert a l’esmentada possibilitat i s’han sumat sis mesos més de cobertura per als empleats que segueixin en erto.

Ajudes especials per a les Canàries

La sisena pròrroga dels ertos incorpora unes ajudes especials per a les empreses i treballadors afectats per les erupcions volcàniques a La Palma. Aquest punt era consens compartit entre totes les parts des d’un primer moment i finalment s’ha saldat amb unes exoneracions del 100% per a les empreses en erto d’impediment i del 90% per a les que tinguin un erto per limitació; segons traslladen fonts del diàleg social.

Temes:

Ocupació ERTO