El preu de la llum marca el diumenge més car de la història, fins als 160,42 euros

Electric meters of an apartment building are seen in Barcelona  Spain  January 20  2017  REUTERS Albert Gea contadores electricos electricidad  luz

Electric meters of an apartment building are seen in Barcelona Spain January 20 2017 REUTERS Albert Gea contadores electricos electricidad luz / REUTERS / ALBERT GEA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

 El preu mitjà diari de l’electricitat al mercat a l’engròs marcarà avui el diumenge més car de la història, fins als 160,42 euros el megawatt hora (MWh), malgrat que suposa un descens del 3,57% respecte al registrat aquest dissabte (166,36 euros).

El preu de la llum avui suposa una alça del 9,4% respecte als 146,57 euros en què cotitzava l’electricitat just fa una setmana, i de l’11,2% en relació amb els 144,18 euros que registrava fa dos diumenges. No obstant, com és habitual en els caps de setmana, quan la demanda és inferior, els preus retrocedeixen lleugerament respecte als dies d’entre setmana. En qualsevol cas, el preu de la llum s’està estabilitzant en les últimes setmanes.

Des que va començar setembre, quan el preu marcava els 132,4 euros, la cotització de la llum ha anat encadenant un rècord després d’un altre. No obstant, ja fa deu dies que es va registrar l’últim preu més alt de la història, de 188,18 euros, un nivell que encara no s’ha depassat. Els 160,42 euros d’aquest diumenge quadrupliquen el preu de l’electricitat del mateix dia de l’any passat, segons les dades de l’operador de mercat elèctric designat (OMIE).

El preu més alt aquest diumenge es donarà entre les 21.00 i les 22.00 hores, quan assolirà els 199 euros/MWh, mentre que el més baix es registrarà entre les 16.00 hores i les 17.00 hores, quan cotitzarà a 134,1 euros.

Després de batre rècords històrics tant al juliol com a l’agost, el setembre ja té al seu historial els preus més elevats registrats fins ara al mercat a l’engròs. A l’agost, i en plena onada de calor, el preu va anar marcant un nou rècord després de l’altre, fet que va provocar que el preu mitjà del mes assolís els 106 euros/MWh, el més car de la història, seguit de juliol, que ja va marcar un altre rècord, amb un preu de 92,4 euros.

Rebaixes la factura

Aquests valors tan alts en el preu de l’electricitat es deuen a la cotització internacional del gas –utilitzat a les centrals tèrmiques– que, després de registrar un fort desajust entre l’oferta i la demanda durant els últims mesos, s’ha disparat en plena recuperació econòmica, així com l’impacte del cost d’emetre CO2. En el marc d’aquesta crisi, el Govern cental ja ha aprovat un pla de xoc perquè aquest descontrol en els preus de cotització no es traslladi a la factura que desemborsen els consumidors, amb l’objectiu que aquest any es pagui, a tot estirar, la mateixa quantitat que es pagava el 2018.

Notícies relacionades

La reducció de l’IVA al 10%, la suspensió de l’impost del 7% a la generació elèctrica, el descompte de l’impost de l’electricitat al 0,5% o la contribució esperada de 2.600 milions d’euros per part de les elèctriques procedent dels denominats ‘beneficis caiguts del cel’, són algunes de les mesures empreses.

No obstant, el preu de la cotització que es publica cada dia, com ja ha advertit el Govern central, seguirà en cotes elevades i pujant, almenys fins al març de l’any que ve, moment en què es preveu que aquestes mesures decaiguin. Mentrestant, la factura hauria de continuar baixant de preu malgrat l’alça al mercat a l’engròs.