El jutge manté imputat l’expresident del BBVA Francisco González per administració deslleial

Francisco González

Francisco González / DAVID CASTRO (Delegaciones)

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón manté la condició d’imputat per un delicte d’administració deslleial a l’expresident del BBVA Francisco González a la peça del cas Tàndem, en el qual s’investiguen les clavegueres policials, pels encàrrecs realitzats per l’entitat financera amb empreses del comissari jubilat Jose Manuel Villarejo.

El magistrat rebutja el recurs de reforma de González contra la interlocutòria de 20 de juliol en què ampliava la seva imputació també per aquest delicte per encàrrecs presumptament sufragats amb els fons socials del banc en relació amb la valoració d’una finca de la seva propietat entre el 2013 i el 2014, pràctica que la interlocutòria qualifica d’«operativa sospitosa», per la qual és necessari que presti declaració.

González argumentava en el seu recurs l’absència de concreció dels fets que se li atribueixen, la falta de motivació de la interlocutòria i, en tot cas, la seva prescripció. A més, invocava que no hi havia hagut cap denúncia prèvia d’ofès o perjudicat en relació amb la valoració de la finca, requisit necessari, segons la defensa de González, per imputar-li administració deslleial.

Pluralitat de persones

Notícies relacionades

El jutge explica en la seva interlocutòria que la investigació es troba en una fase embrionària que no requereix una exigència plena de determinació i concreció. Considera suficient l’exposició succinta dels fets investigats, que apareix en la resolució original, per interrogar-lo, cosa que considera essencial. A més, descarta la prescripció de l’administració deslleial o que sigui necessària denúncia prèvia de l’ofès o perjudicat per poder investigar-la, extrem que el magistrat nega si el fet afecta els interessos generals o una pluralitat de persones. 

 El jutge assenyala que al tractar-se d’una entitat bancària de gran rellevància que cotitza a l’Ibex-35, amb una multitud d’accionistes i un dels principals bancs del país, «el risc reputacional d’aquestes conductes sí que afecta, de manera directa, als interessos generals d’aquells, així com a l’interès general». Per tot això, conclou que no seria precisa l’existència d’una denúncia prèvia per investigar aquests fets.