Efectes del teletreball

La demanda de xalets es dispara

L’auge de les compres de vivendes més grans anima la compravenda en general

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La demanda de xalets augmenta i les immobiliàries detecten que la demanda s’ha tornat més exigent. És una impressió comuna, pòsit d’una pandèmia i un confinament que va fer aflorar les mancances de les llars i el desig de les persones amb recursos d’adquirir vivendes amb característiques adequades al teletreball. Les últimes dades que confirmen aquesta tendència les ha donat a conèixer aquest dimecres la immobiliària Lacoop. Assegura que la demanda de xalets va augmentar el 152% en el primer semestre del 2021, i entre gener i març va suposar més del 20% de les compravendes de vivendes.

Lola Alcover, secretària del Consell General del Col·legi Oficial d’Agents de la Propietat Industrial (COAPI) d’Espanya, considera que el canvi en la demanda es deu a la pandèmia i els confinaments, així com l’auge del teletreball. Ho constaten totes les immobiliàries o agents relacionats amb el sector de la vivenda. Més llum, més espai i un entorn més adequat al treball a casa. La compravenda de xalets o vivendes unifamiliars des de principi d’any augmenta, i els experts consideren que és una tendència que es consolida.

Però el canvi de vivenda a una altra que tingui les característiques desitjades requereix disposar d’un capital important o un altre immoble. En conseqüència, el mercat de compravenda tendeix a animar-se. D’entre les operacions que consten al Registre de la Propietat de gener a març, un 21% van correspondre a la compravenda de vivendes unifamiliars, un percentatge que augmenta fins a gairebé el 40% en llocs rurals com Castella-la Manxa, Extremadura (28%) o Castella i Lleó (26%).

Notícies relacionades

Alcover distingeix dues tendències de compravenda de xalets. «D’una banda, a les zones tradicionals de vivendes unifamiliars (barris o urbanitzacions), normalment més cares, pròximes als nuclis urbans, amb una lleugera pujada de preu, per l’augment de la demanda», explica. Però també s’incorporen al mercat una demanda en «zones allunyades», com petits pobles o urbanitzacions ubicades en llocs apartats i que fins aquest moment havien tingut molt poca sortida. En aquest cas, Alcover apunta una «revitalització» d’un mercat, els preus del qual «anaven a la baixa».

La demanda de vivendes unifamiliars o més àmplies ja es va incrementar de manera important l’any passat. Pisos.com ja va detectar que els contactes realitzats pels usuaris per a la compra o el lloguer de cases i xalets l’any passat van augmentar un 64%, mentre que per a estudis el creixement amb prou feines va ser del 5%. L’oferta de vivendes en venda i de lloguer per nombre d’habitacions mostra el protagonisme que han adquirit les vivendes més àmplies. Les vivendes amb 3 habitacions van acaparar el 43% del total de vivendes ofertes el 2020 fins a 4 habitacions, seguides de les de 2 habitacions (26%) i de les de 4 (18%). Les vivendes amb una sola habitació tanquen la llista, amb un 9% del total, tot i que el nombre de vivendes d’aquesta tipologia va créixer un 22% respecte del 2019, cosa que podria indicar que s’està tractant de donar sortida a vivendes petites venent-les o llogant-les per optar per una casa que compleixi les exigències post-Covid.