Energia

Brussel·les presentarà una bateria de mesures disponibles per afrontar la pujada dels preus de la UE

  • La comissaria d’energia, Kadri Simson, anuncia que en unes setmanes presentarà una caixa d’eines més estructurada» perquè els Vint-i-set dissenyin la seva resposta

  • L’anunci es produeix arran de la campanya llançada per Espanya i altres països demanant una solució europea a l’auge dels preus

Brussel·les presentarà una bateria de mesures disponibles per afrontar la pujada dels preus de la UE

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea presentarà en les pròximes setmanes una «caixa d’eines estructurada» amb les mesures disponibles pels Estats membres a curt termini per fer front a l’escalada dels preus de la llum. La vicepresidenta de transició ecológica,Teresa Ribera, ha avançat aquest dimarts les intencions de l’Executiu comunitari i ho ha confirmat hores després la comissaria d’energia, Kadri Simson, després de la reunió informal de ministres d’energia de la UE celebrada a Eslovènia. 

«Els Estats membres han demanat orientacions clares sobre quines mesures temporals estan d’acord amb el reglament europeu. Hi ha diversos Estats membres que estan llestos per introduir mesures temporals per protegir els seus consumidors vulnerables, conformes amb la legislació europea. Per guiar els països que estan considerant aquests possibles passos presentarem una caixa d’eines», ha explicat Simson al terme de la reunió. L’anunci es produeix després de la campanya de pressió llançada per l’Executiu comunitari per aconseguir que Brussel·les s’impliqui i posi sobre la taula possibles solucions a escala europea.

Notícies relacionades

Tant Simson com el ministre eslovè d’energia, Jernej Vrtovec, han reconegut que han sigut molts els països europeus que, igual com Espanya, han mostrat la seva «preocupació» per aquest tema i que han alçat la veu davant la imparable escalada dels preus del gas i l’electricitat. Es tracta, segons ha explicat la comissària, d’un problema global que afecta a tots els països, independentment de la seva ubicació o dels acords de mercat que tinguin i que a llarg termini passa per augmentar el pes de les renovables i l’eficiència, les dues qüestions un pilar clau del pacte verd, per reduir la dependència sobre els combustibles fòssils.

Tot i així, reconeix que els preus continuen disparant-se dia rere dia i que en les pròximes setmanes presentaran «una caixa d’eines més estructurada que pot ser útil» perquè els Estats membres naveguin «entre les mesures disponibles» de forma immediata. «Sabem que no hi ha temps que perdre», ha assegurat la comissària d’energia. Simson ha esmentat l’IVA, mesures directes als consumidors més vulnerables així com mesures temporals per ajudar llars i petites i mitjanes empreses. «Són passos que poden prendre’s d’acord amb les regles europees i els meus serveis estan disposats a recolzar tots els Estats membres en el disseny de les seves mesures», ha afegit rebutjant que el disseny actual del mercat de l’electricitat hagi contribuït a l’augment dels preus.