Previsions

El Govern central espera recuperar el creixement prepandèmia aquest mateix any

Calviño manté la previsió d’alça del PIB per a aquest any i el vinent, en el 6,5% i el 7%, respectivament

El Govern central espera recuperar el creixement prepandèmia aquest mateix any

EUROPA PRESS / NACHO FRADE

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, que substitueix el president Pedro Sánchez, que és a l’illa de La Palma abans d’emprendre el viatge a Nova York per intervenir en a l’assemblea general de l’ONU, ha afirmat que si es manté la tendència actual es recuperarà el nivell de creixement i ocupació prepandèmia a finals d’aquest any gràcies al procés de vacunació, la recuperació turisme, el dinamisme del consum, l’impuls de la inversió i l’acceleració del desplegament dels fons europeus. Calviño ha recordat que al juliol ja va afirmar que la recuperació estava en marxa.

Calviño s’ha mostrat convençuda que es tancaran acords per aprovar els pressupostos del 2022, com va succeir per als de l’actual exercici.

El ministeri d’Economia estima que s’ha arribat a un estalvi embassat d’uns 50.000 milions, pel confinament i les restriccions, que es destinarà al consum. Ha remarcat l’evolució del sector turístic, un dels més afectats per la pandèmia. Economia assegura que el nombre de visitants se situa per sobre del 50% del nivell del 2019, que va ser un any rècord, en el tercer trimestre i en el 60% en el quart. A diferència d’altres crisis, el rebot del producte interior brut (PIB) s’ha produït a nivell de dos dígits i l’exercici següent de la caiguda, ha explicat.

Al seu torn ha destacat les mesures posades en marxa per pal·liar els efectes de la crisi pandèmica, com els expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos) i les ajudes a empreses i famílies. Tot això ha apuntalat el creixement. «No hi ha precedents històrics d’una recuperació tan ràpida», ha manifestat. El Govern central manté la previsió de creixement del 6,5% per a aquest any i del 7% el vinent aprovada a finals de juliol, després de la caiguda històrica del 10,8% el 2020. Aquestes estimacions es van aprovar alhora que el sostre de despesa de cara als Pressupostos de l’Estat per al 2022.

Notícies relacionades

L’augment de l’economia es recolza en el consum i la inversió. També manté la previsió d’inflació. Malgrat la taxa anual del 3,3% a l’agost, que s’explica per la pujada dels preus de l’energia, s’espera una certa moderació. L’estimació és que les mesures preses per frenar l’escalada del preu de la llum reduirà en quatre dècimes la inflació d’aquest any, ha afirmat Calviño.

«Està en marxa una intensa recuperació» que permetrà recuperar aquest mateix any els nivells prepandèmia. Ha admès que la inflació rebota, però per «efectes conjunturals». A més, ha assegurat que van aclarint les incerteses.