Esmenes al Congrés

El PSOE i ERC es donen més temps per pactar la reforma dels interins

  • El termini d’esmenes per modificar el projecte de llei de la funció pública vencia aquest dijous i els partits amplien una setmana els terminis per pactar canvis

  • La proposta de convertir automàticament els eventuals en frau que portin 10 anys a la mateixa plaça és un dels focus calents

El PSOE i ERC es donen més temps per pactar la reforma dels interins
4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSOE i ERC estan donant voltes aquests dies a com plasmar en un paper el compromís verbalitzat per la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, de convertir a fixos aquells interins amb més de 10 anys en una mateixa plaça. I si en comptes de 10 anys poden ser menys o explicitar quina administració serà la responsable de pagar la indemnització en cas d’abús; entre moltes altres coses. Però necessiten més temps per pactar entre ells i fer-ho amb un redactat que els eviti una onada de demandes judicials. 

El reial decret per a la reforma dels interins entra aquest setembre en la seva fase decisiva. Actualment està en fase d’esmenes al Congrés, durant la qual els partits poden registrar formalment propostes, i el termini vencia aquest dijous a les sis de la tarda. Aquí el PSOE i ERC han consensuat donar-se més temps i retardar el termini final per presentar esmenes fins al 15 de setembre. No obstant, aquest termini podria veure’s demorat si algun dels altres partits amb representació decidissin presentar una esmena a la totalitat i portar-la al ple. Ja que primer s’haurà de debatre el text alternatiu i, si aquest no tingués prou recolzaments, tornar a les modificacions parcials.

L’oxigen per negociar un tema polèmic i jurídicament complex va, al seu torn, en detriment del compromís del Govern de tenir tancada i en curs aquesta llei per a l’octubre. Durant les últimes hores els contactes entre el PSOE i ERC s’han intensificat. Els republicans van salvar en l’últim minut i –literalment– per un vot el reial decret del Govern i ara negocien a canvi modificacions substancials del text.

10 anys d’antiguitat

La primera i més notòria va ser el compromís de fer indefinits tots aquells interins amb 10 anys antiguitat al mateix lloc i per al qual no s’hagi tret durant aquell període un procés d’oposició. Una conversió que el Govern va titllar d’impossible jurídicament fins que va necessitar els vots d’ERC, ja que al·legava que vulnerava el principi de lliure concurrència que ha de complir qualsevol oferta d’ocupació pública. Ara entre socialistes i republicans s’obre allà un punt calent en la negociació. El PSOE va cedir a 10 anys i des dels republicans posen la seva aspiració de màxims en 3 anys, citant la jurisprudència existent per a part del personal laboral. Quant més es baixi el nombre d’anys, més interins poden entrar en aquests supòsits.

Fonts jurídiques consultades expliquen que el supòsit d’un interí que porti 10 anys a la mateixa plaça, de manera ininterrompuda i sense que s’hagi convocat plaça durant l’esmentat termini restringeix molt els supòsits. I fa molt complicat incorporar personal sanitari o d’educació, on es concentren les bosses de temporalitat més grans. Ja que en aquests sectors les rotacions de plaça són habituals i les interrupcions de la relació laboral més freqüents, tot i que l’eventual no s’allunyi del mateix centre. El perfil que podria encaixar més en el supòsit dels 10 anys encaixaria més en ajuntaments o institucions municipals, sobretot de ciutats petites. Per a aquest supòsit, en el personal laboral ja va sorgir la doctrina de l’indefinit no fix.

En paral·lel a la negociació entre el PSOE i ERC, altres grups amb pes a la cambra preparen les seves pròpies esmenes. També els de menor representació, com la diputada no adscrita Ana Oramas, que ja ha registrat una esmena per fer fix a qualsevol interí que porti tres anys a la mateixa plaça. I aquesta mateixa diputada debatrà en el ple del Congrés una moció per parlar de l’assumpte. En el qual el Govern podria donar més detalls sobre l’avenç de les negociacions.

Fases eliminatòries i suspensió de les convocatòries

Notícies relacionades

Un dels punts que vol negociar ERC amb el PSOE és la suspensió cautelar de totes les convocatòries d’oposició pública; segons reconeixen fonts republicanes. Amb l’objectiu de donar temps a la realització d’un inventari de places estructurals actualment ocupades per interins que puguin demanar aquesta conversió a indefinits per estar en abús de temporalitat. Un altre focus calent de la negociació és la concreció del dret de les autonomies o administracions responsables de suprimir l’eliminatorietat entre la fase teòrica i pràctica d’un concurs públic. És a dir, que un interí que aconsegueixi prou mitjana entre experiència i nota en l’examen no es quedi sense la plaça per no superar una de les proves teòriques.

En tant que el procés d’esmenes és un procés obert a tots els grups, les propostes poden ser variades. Un dels puntals de la reforma pactada entre l’anterior ministre de Funció Pública, Miquel Iceta, i els sindicats és una indemnització de 20 dies per any treballat per a aquells eventuals en frau que es presentin però no superin l’oposició per a la plaça que estan ocupant. La quantia d’aquestes indemnitzacions podria ser objecte de debat en el procés d’esmenes.