Salut laboral

Morts a la feina: 47 morts a Catalunya durant la primera meitat de l’any

  • Els sinistres mortals es redueixen el 21,7% en comparació a l’últim any

EPP.MIL_ECONOMIA.52066415.JPG

EPP.MIL_ECONOMIA.52066415.JPG / JOAN CORTADELLAS (EPC)

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

47 treballadors van perdre la vida en accidents de treball durant la primera meitat de l’any a Catalunya. Aquest és el balanç que transmeten les dades actualitzades aquest divendres pel Departament de Treball de la Generalitat, que constaten un descens de la sinistralitat mortal al mercat laboral català. En els primers sis mesos del 2021 s’han registrat el 21,7% menys d’accidents amb conseqüències mortals que en el mateix període de l’any anterior. La mortalitat baixa després de diversos exercicis amb aquest indicador a l’alça, que fins i tot durant els primers mesos de la pandèmia i la davallada econòmica va continuar creixent.

Darrere d’aquesta estadística de 47 morts hi ha històries com les del Xavi, el jove de 19 anys que va morir atrapat per una planxa a Cidac, una empresa de Cornellà que va ser multada amb 328.000 euros per la seva responsabilitat en el sinistre. «Allò del Xavi no va ser un accident, al Xavi el va matar la cobdícia», va afirmar llavors la seva família. No sortiran en l’estadística els cinc morts registrats a principis d’agost en una mateixa setmana, «negra» pel que fa a sinistralitat laboral segons la van definir els sindicats. «Des de l’UGT de Catalunya exigim a l’administració mesures urgents en vista d’aquesta sagnia», va dir el 9 d’agost passat la central.

Notícies relacionades

El descens dels accidents mortals s’explica principalment per la reducció d’aquest tipus de sinistres entre els treballadors amb contracte temporal, habitualment els menys formats en matèria de prevenció de riscos i menys habituats a les dinàmiques de treball de l’empresa. Entre aquests la mortalitat ha descendit el 22%; en vista de la reducció del 6,6% entre els empleats indefinits. I per sectors la majoria dels accidents se segueixen concentrant al sector serveis, principalment pel seu pes econòmic més destacat.

Els sindicats reclamen un increment dels efectius d’Inspecció de Treball per minimitzar riscos i no deixar a mercè de l’atzar o dels vaivens econòmics l’evolució de la sinistralitat. Actualment, i dependents de manera directa del Departament de Treball, hi ha 173 inspectors i subinspectors per a 3,4 milions d’assalariats. Toquen a uns 19.600 treballadors per agent.