Testimoni

El Marouane, acabat de contractar als seus 20 anys: «Amb el meu primer sou he pogut llogar una habitació»

  • Aquest jove barceloní deixa d’engrossir l’estadística de 33,5% de menors de 25 anys a l’atur

Marouane

Marouane / Simone Boccaccio (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Marouane ha passat de rondar pel taller on els seus oncles apanyaven com podien els cotxes dels seus veïns a arreglar els autobusos elèctrics que circulen pels carrers de Barcelona. Aquest jove de 20 anys va acabar fa poc un grau de formació professional i ara té contracte de formació per un any a V.I. Serveis. «No sé què passarà l’any que ve, jo voldria quedar-me més i continuar aprenent l’ofici», afirma mentre fa una aturada i es neteja les mans negres de greix de motor. «De moment amb el meu primer sou he pogut llogar una habitació», afegeix.

Aquest barceloní nascut al Marroc ha deixat d’engrossir les files d’aquest 33,5% de joves menors de 25 anys que són a l’atur a Catalunya, que volen treballar però no troben feina; segons les últimes estadístiques de l’INE. Tenir assegurada una nòmina a final de mes suposa per a la majoria un gir de 180 graus en les seves vides. En el cas del Marouane li permet aixecar el cap i fer una cosa que fins ara li semblava impossible: planificar. «Ja m’estic mirant el carnet de conduir, que costa diners...», afirma. El pas següent, si el contracte se li allarga prou, ja serà el cotxe amb què anar a treballar al polígon de la Zona Franca. «A poc a poc», es diu; resistint-se a córrer. 

Per al Marouane el seu primer contracte ha suposat alguna cosa més que un pont de transició entre l’adolescència i la vida adulta. Li ha permès deixar enrere l’alberg juvenil on vivia tutelat per la Generalitat des que va arribar al país el 2018 i poder començar a construir-se i treballar-se la seva pròpia història. Aquest jove va començar els seus estudis de formació professional, va fer pràctiques i va saltar al seu primer contracte laboral gràcies a una triple aliança entre el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i les fundacions Adsis i Èxit. 

La incògnita del demà

Notícies relacionades

En el programa ‘Noves Oportunitats’ connecten joves amb voluntat d’aprendre amb empreses disposades a formar-los. «Treballem amb vehicles elèctrics, principalment autobusos i furgonetes. Cada vegada tenim més demanda, però amb prou feines hi ha especialistes en el sector. Si segueix així, feina no li faltarà», explica el responsable de V.I. Serveis, Antonio Agüera; just al costat d’un autobús de la línia H16 sota manteniment. El Marouane no pot evitar un somriure, en vista d’aquesta expectativa. «A poc a poc», es repeteix. 

La falta de professionals qualificats en determinats sectors és una queixa estesa entre l’empresariat, tot i que després no tots estan disposats a fer la inversió perquè els joves aprenguin. Sí que forma part de l’ADN d’aquesta cooperativa de treballadors, fundada amb les prestacions de l’atur i les indemnitzacions ajuntades per quatre empleats d’una empresa de components de l’automoció que no va sobreviure a la crisi del 2008. En plena transició cap al vehicle elèctric, el futur del sector passa per firmes com V.I. Serveis, ja posicionades per a aquests canvis. I passen per aquestes mans plenes de greix del Marouane, que de moment espera poder continuar reparant els autobusos que poblen l’asfalt de Barcelona.

Temes:

Ocupació Atur