El retorn laboral

El triomf del model híbrid: 10 experiències de tornada a l’oficina

  • Grans companyies i sector públic aposten per un mix de presència física i teletreball de cara al final del període estival

El triomf del model híbrid: 10 experiències de tornada a l’oficina

Ricard Cugat

4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Amb una taxa de vacunació pròxima al 70% de la població espanyola, el mes de setembre es presenta com el del final del teletreball com a figura dominant, però sense abandonar-lo del tot. Als EUA, la propagació de la variant delta ha portat grans companyies a retardar al gener la tornada a l’oficina. A Espanya, la major part de les grans companyies ja havien iniciat abans de l’estiu un retorn gradual a l’oficina i, amb caràcter general, s’han dissenyat plans flexibles que combinen diferents graus de presencialitat i teletreball de cara al gran retorn de les vacances, a partir de l’1 de setembre.

1. Endesa

A l’elèctrica, fins ara s’ha mantingut prop de la meitat de la plantilla en modalitat, el 20% acudeix a l’oficina de manera ocasional en funció de les necessitats i el 30% restant (considerat essencial des de l’esclat de la pandèmia) treballa a les instal·lacions de manera presencial. El disseny que adoptarà Endesa a partir d’ara està pendent de l’evolució de la malaltia per garantir els millors nivells de seguretat, segons fonts de la companyia.

2. Repsol

La tornada de l’estiu no suposarà un gran canvi per a la petroliera, que ja el 2008 va implantar diferents modalitats de teletreball i flexibilitat de la jornada laboral. Després del confinament, els treballadors van començar a tornar a les oficines el maig de l’any passat de manera progressiva fins a arribar a un límit del 50% de l’aforament biològic de les instal·lacions (aquell que té en compte la distància de seguretat recomanada) i aquest límit es mantindrà de moment. Els equips es van rotant.

3. BBVA

A partir de l’1 de setembre es posa en marxa un model de treball híbrid basat en la flexibilitat, que de manera general estableix un 40% del treball en remot i el 60% presencial. Segons l’entitat, serà una nova fase d’un model que no és definitiu i que es continuarà adaptant en funció de les necessitats i de les dades sanitàries. Per emprendre aquesta experiència, el banc ha disposat una ‘app’ de gestió d’espais i límits d’aforament per administrar les zones de llocs de treball (mitjançant un model ‘host desking’, d’‘escriptoris calents’ utilitzables per treballadors diferents) o les reserves de pàrquing, sales de reunions, etc. 

4. Telefónica

Quan finalitzin les mesures excepcionals amb motiu de la pandèmia, els treballadors de la companyia tindran l’opció de teletreballar dos dies a la setmana sempre que la seva activitat ho permeti. El col·lectiu amb activitats teletreballables arriba a més de 10.000 professionals a Telefónica España. Al caràcter universal i voluntari del model s’incorpora també la possibilitat de reversibilitat per qualsevol de les parts, amb motius justificats.

5. Santander

Fins ara s’ha establert entorn del 60% del treball presencial i el 40% a distància. Fonts de l’entitat admeten que és possible que la taxa de presencialitat augmenti a partir del setembre, gràcies al ritme de vacunació, que s’ha produït a la mateixa seu del banc. 

6. KPMG

«Mentre estiguem en situació de pandèmia no reincorporarem tota la plantilla de manera presencial perquè el nivell de productivitat dels nostres professionals continua estant en línia amb les nostres expectatives», afirma Teresa Coelho, sòcia responsable de Recursos Humans de KPMG a Espanya. «En el futur entenem que tots els professionals que ho vulguin podran continuar teletreballant parcialment, sempre en funció d’una sèrie de principis, en una aposta clara per desenvolupar equips capaços de treballar en diferents entorns», afegeix. De cara a aquell moment –apunta– «estem dissenyant el nou model de treball en què esperem definir què farem en cada un dels espais de treball de què disposem per assegurar la millor experiència possible als nostres professionals i clients».

7. CaixaBank

Des del final de l’estiu passat es va iniciar un pla progressiu de tornada a l’activitat presencial basada en torns alternatius de teletreball i presencialitat que va permetre arribar primer al 20% d’aforament als centres corporatius i, després, al 35%. En les direccions territorials i en la xarxa comercial es permet un màxim homogeni del 75% i del 100%, respectivament. A partir de l’1 de setembre, la presència física en centres corporatius augmentarà fins al 50%.

8. Port de Barcelona

Des d’aquesta entitat, on es reconeix la importància del teletreball, s’apunta al fet que encara no s’ha determinat quina estratègia se seguirà fins a final d’any. Actualment, part de la plantilla d’oficines acudeix a les instal·lacions alguns dies a la setmana.

9. Ajuntament de Barcelona

Notícies relacionades

Al juliol es van fixar les línies generals a seguir a partir de setembre. Les persones que per la seva tasca puguin treballar a distància, ho podran continuar fent dos dies a la setmana i es procurarà que les reunions de treball es facin de manera telemàtica. La negociació d’un marc legal del teletreball és a l’agenda del consistori. Per la seva part, BSM, l’empresa de serveis de l’ajuntament, ha acordat que els treballadors de les seves oficines acudeixin una tercera part del seu horari laboral al lloc de treball. De cara al final de la pandèmia, el 2 d’agost es va firmar un acord que fixa tres dies a la setmana el treball presencial i dos a distància de manera voluntària. Un d’aquells dies el pot triar el treballador i l’altre, la direcció, normalment divendres o dilluns. 

10. Administració de l’Estat

A l’Administració General de l’Estat, el 80% de la jornada global és presencial i el 19% s’exerceix a distància, segons fonts del Ministeri d’Hisenda, que apunten que, de cara a l’inici del nou curs laboral, s’abordarà un diàleg amb els representants sindicals orientat a donar més pes al treball en remot.