Explotació laboral

Detingut un empresari biscaí que obligava a treballar 26 hores seguides

  • Els instava a fer una «marató» consistent a treballar des de les set del matí fins a les nou del matí de l’endemà

  • No els havia formalitzat cap contracte i percebien un sou de cinc euros per hora efectiva de treball

Detingut un empresari biscaí que obligava a treballar 26 hores seguides

Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts
EFE

La Policia Nacional ha detingut un empresari que explotava laboralment els seus treballadors en una nau de Zamudio (Biscaia), on ocasionalment feien el que el seu cap denominava una «marató», consistent a treballar des de les set del matí fins a les nou del matí de l’endemà.

Segons ha informat aquest dimecres la Delegació del Govern, l’arrest es va produir el 17 d’agost. L’operació es va iniciar quan, en dies anteriors, diversos treballadors van denunciar voluntàriament a la Comissaria de la Policia Nacional de Bilbao que estaven sent explotats laboralment pel seu ocupador.

Després de comprovar la gravetat i veracitat dels fets denunciats per aquestes víctimes, els investigadors els van concedir el caràcter de testimonis protegits.

Els treballadors van explicar que, al no tenir permís de residència, el seu cap no els havia formalitzat cap contracte i que cobraven cinc euros per hora efectiva de treball.

També van denunciar que, quan tenien algun accident laboral com a conseqüència de la feina i havien d’anar als serveis mèdics, l’amo els alliçonava perquè no esmentessin ni l’empresa ni el lloc on havien patit les lesions.

A més, explicaven que, ocasionalment, feien el que el seu cap denominava una «marató», que consistia a treballar des de les set del matí fins a les nou del matí de l’endemà, amb només una hora lliure per dinar mentre es mantenien tota la nit tancats a les instal·lacions de l’empresa.

Per tot això, agents de la Brigada d’Estrangeria i Fronteres de Bilbao i funcionaris de la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Biscaia van inspeccionar l’empresa, situada al polígon industrial Ugaldeguren (Zamudio) i va identificar al seu interior un total de vuit treballadors.

Quatre d’ells no tenien permís de residència ni contracte de feina, per la qual cosa es va detenir l’empresari que regentava el negoci.

Notícies relacionades

L’empresari ha quedat en llibertat després de prestar declaració en dependències policials i amb l’obligació de presentar-se davant el jutjat que instrueix la causa.

Se l’acusa d’un presumpte delicte social i s’enfrontant, a més, a una possible sanció econòmica de més de 70.000 euros per infringir la legislació en matèria laboral i de Seguretat Social.