Secció recomanada per

Tecnologia i drets

Una ‘app’ per denunciar l’explotació laboral

  • La plataforma Jobstice ofereix un espai perquè es puntuï de manera anònima el tracte que les empreses donen als seus empleats

  • Els impulsors del projecte pretenen que en un futur aquest canal serveixi com a bufet d’advocats per portar aquests abusos a judici

Una ‘app’ per denunciar l’explotació laboral
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ofertes d’ocupació amb sous indignes, hores extres no pagades, acomiadaments per quedar-se embarassada i pressió psicològica per demanar dies lliures. L’explotació laboral és tan antiga com el treball, però les plataformes digitals poden proporcionar noves eines per denunciar-les. Això és el que pretén Jobstice, una aplicació mòbil que permet que, de manera totalment anònima, empleats o exempleats de tota mena d’empreses puguin puntuar-les i afegir comentaris sobre el tracte que van rebre o reben.

Amb això, l’‘app’ busca exposar situacions d’abusos laborals perquè no quedin ocultes. Això pot servir tant per a gent que busca feina i vol esquivar males condicions reals que normalment no figuren als contractes com per a qui vulgui conèixer l’historial laboral d’una empresa abans de consumir els seus béns o serveis.

La idea se li va ocórrer el 2017 a Jorge García quan, un dia a les set del matí, es dirigia amb metro a una feina «de merda i mal pagada». «Vaig pensar en gent que havien acomiadat per criticar les seves empreses a les xarxes socials i que no tenien un lloc per explicar les seves experiències sense por de les represàlies», explica el responsable del projecte.

Denúncies anònimes

Els usuaris poden registrar en quina empresa estan treballant actualment i activar un control d’hores que marca les que els corresponen legalment. Així, quan se superi el volum d’hores extres treballades aquesta empresa passarà a escalar llocs en una classificació que han anomenat ‘Top Esclavistes’ i que pretén denunciar públicament aquestes condicions.

Com un petit fòrum, Jobstice ofereix un tauló públic de denúncies en el qual els usuaris de l’‘app’ poden compartir les seves experiències. En lloc dels ‘m’agrada’ d’altres espais, es poden recolzar els missatges d’altres amb un botó amb el nom ‘fuetades’.

Evolució del projecte

Aquest és, de moment, un projecte autofinançat entre set amics, entre els quals hi ha cuiners i reposadors, però també informàtics i advocats laboralistes. El seu objectiu és que sigui autosostenible i estan treballant perquè en el futur la plataforma pugui donar a llum un bufet d’advocats propi i que el seu contingut pugui servir com a prova en judicis contra abusos laborals.

Jobstice va sortir per primera vegada al mercat el febrer de l’any passat, moment en què la irrupció de la pandèmia de la Covid-19 va destruir milers de llocs de treball i va fer trontollar l’economia nacional. Ho va fer amb el nom Slavejob, però aquest maig va canviar la seva imatge, en va actualitzar la privacitat i la va fer més interactiva. Des d’aleshores han utilitzat els seus perfils de Twitter i Instagram com a altaveu per compartir i denunciar casos d’explotació laboral.

Sense ús de dades personals

Notícies relacionades

Des d’aquest dilluns està disponible a Google Play, la botiga virtual dels telèfons mòbils que operen amb el sistema Android. L’aplicació acumula ja més de 1.000 descàrregues i la majoria de ressenyes són positives. Les negatives assenyalen alguns problemes de funcionament que ha tingut durant els seus primers dies. Dilluns van avisar de la caiguda del sistema que envia correus electrònics per confirmar la creació d’un compte i dimecres van assenyalar que s’aniria recuperant «gradualment». Encara no hi ha una versió per a l’App Store dels iPhone.

Els responsables de la plataforma asseguren que l’única dada personal que es requereix per a la creació d’un compte és la d’un correu electrònic, al qual no tenen accés els altres usuaris. Google Play assenyala que l’‘app’ també pot accedir a dades d’internet i «consultar o afegir contingut a la teva activitat (en algunes xarxes socials)», no obstant, no requereix de permisos especials. «No volem les dades dels usuaris per a res», explica. És per això que no permeten la vinculació dels perfils amb cap xarxa social ni l’accés al mòbil per compartir imatges.