Pugna al Govern

Calviño s’oposa a crear una empresa pública d’electricitat

  • La vicepresidenta rebutja idees que «no són eficaces» després que la ministra Ribera obrís la porta a una companyia estatal

  • La ministra d’Economia confia que les dades d’ocupació permetin reprendre la pujada de l’SMI «tan aviat com sigui possible»

Calviño s’oposa a crear una empresa pública d’electricitat

EUROPA PRESS / NACHO FRADE

2
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, s’ha posicionat aquest dimarts en contra de la creació d’una empresa pública elèctrica, possibilitat a què s’han obert altres membres de l’ala socialista del Govern central en els últims dies davant l’escalada sense precedents del preu a l’engròs de la llum. «Hem de centrar-nos en mesures eficaces i centrar els nostres esforços en aquells àmbits que poden tenir un impacte real, i no altres idees que ja sabem que no són eficaces o no poden portar-nos als objectius que tenim, que és un sistema energètic amb l’energia més neta i barata possible», ha argumentat.

Calviño s’ha oposat així a la idea llançada per la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que la setmana passada va obrir la porta per primera vegada a crear una empresa pública d’electricitat (en concret, per gestionar les centrals hidroelèctriques les concessions de les quals vagin vencent), una vella proposta d’Unides Podem que el PSOE ha rebutjat tradicionalment. El ministre de Presidència, Félix Bolaños, va confirmar posteriorment que és una de les «opcions» que estudia l’Executiu. 

Davant això, Calviño ha ressaltat que les mesures posades en marxa pel Govern central, algunes de les quals estan pendents d’aprovació al Congrés, permetran reduir la factura el 15%. Entre elles, ha esmentat la baixada d’impostos temporal (la rebaixa de l’IVA del 21% al 10% i la suspensió de l’impost a la generació que paguen les elèctriques), la retallada de càrrecs que suporta la factura (a través del Fons Nacional de Sostenibilitat), i també la iniciativa per «aturar els beneficis a energies ja amortitzades», amb referència al projecte de llei per corregir el dividend que reben les centrals no emissores com a conseqüència dels costos del CO2. Així mateix, ha afirmat que l’Executiu continuarà prenent totes les mesures que siguin eficaces perquè l’augment dels costos del mercat a l’engròs «no repercuteixi en la factura», però ha descartat que la creació d’una empresa pública compleixi aquest requisit.

Pujada de l’SMI

Notícies relacionades

En declaracions a la premsa a Cadis, la vicepresidenta econòmica també s’ha mostrat confiada que les «bones» dades d’ocupació permetin reprendre «tan aviat com sigui possible» el camí d'augment del salari mínim interprofessional (SMI). A finals de juliol, ja va avançar que la revisió es farà al setembre i es va mostrar disposada a aprovar una pujada aquest mateix any, possibilitat cap a la qual fins aleshores havia sigut renuent. Des que Pedro Sánchez va arribar al poder el juny del 2018, ha recordat, el Govern central ha apujat el salari mínim el 30% i té el compromís que arribi al 60% del salari mitjà al llarg de la legislatura. 

Precisament, la Seguretat Social ha assegurat aquest dimarts que preveu recuperar a finals d’agost el nivell d’ocupació d’abans de la pandèmia (19,48 milions d’ocupats) gràcies al guany d’uns 80.000 afiliats mitjans al mes. També ha apuntat que els treballadors en erto s’han reduït en 45.000 persones des de finals de juliol i se situen en un mínim de 286.000.