Situació hídrica

Facua denuncia que Iberdrola aprofita els preus energètics per buidar embassaments

Insta la CNMC a investigar la situació extrema dels embassaments de Valdecañas (Càceres) i de Ricobayo (Zamora)

Sede de Iberdrola en Madrid

Sede de Iberdrola en Madrid / AFP / ANDRES KUDOCKI

1
Es llegeix en minuts

Facua-Consumidors en Acció ha denunciat aquest divendres que Iberdrola està buidant embassaments aprofitant l’alt preu de l’electricitat sense tenir en compte les necessitats hídriques. En concret, Facua ha demanat a la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) que investigui la «dràstica» reducció d’aigua que estan patint els embassaments de Ricobayo (Zamora) i Valdecañas (Càceres), tots dos gestionats per Iberdrola, per si l’empresa pogués estar aprofitant la conjuntura de les noves tarifes i l’encariment de la llum per desembassar més aigua de la deguda i multiplicar així la seva producció hidroelèctrica.

Notícies relacionades

Sobre l’embassament de Ricobayo, des de Facua han denunciat que, mentre el cabal de l’embassament es va mantenir estable durant el 21 de maig i l’11 de juny, a partir d’aquesta data l’empresa va començar a buidar-lo per generar més energia després del canvi del sistema tarifari elèctric i les constants pujades en el preu de la llum des de fa uns mesos. «L’1 de juny, dia en què van entrar en vigor les noves tarifes, la cota de l’embassament estava a 658 hectòmetres cúbics d’aigua. En només dos mesos la cota s’ha reduït en un 79%, situant-se a 133 hectòmetres cúbics», han afirmat des de l’organització de consumidors.

Sobre l’embassament de Valdecañas, des de Facua han apuntat que, segons dades de la la Confederació Hidrològica del Tajo (CHT), l’esmentat embassament es troba actualment al 21,65% de la seva capacitat, 20 punts menys que el 2020. Això, segons Facua, es deu que ho han deixat en la seva cota mínima (290 metres cúbics).