A Nou Mèxic

Repsol s’estrena en renovables als Estats Units

  • La companyia invertirà en el projecte fotovoltaic de Jicarilla amb una potència instal·lada de 125 megawatts

Repsol s’estrena en renovables als Estats Units
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Repsol ha donat llum verda al seu primer projecte renovable als Estats Units. La companyia ha pres la decisió d’invertir en Jicarilla, un projecte fotovoltaic situat al nord-est de Nou Mèxic que consta d’una potència total instal·lada de 125 megawatts. Aquest pla s’emmarca en l’adquisició del 40% de la companyia nord-americana Hecate Energy, especialitzada en el desenvolupament de projectes fotovoltaics i de bateries per a l’emmagatzemament d’energia.

Amb seu a Chicago, Hecate Energy compta amb una cartera d’iniciatives renovables i d’emmagatzemament en desenvolupament de més de 40 gigawatts (GW). D’ells, 16,8 GW corresponen a projectes fotovoltaics i d’emmagatzemament associat a aquests actius, que es troben en fase avançada de desenvolupament i 4,3 GW, pertanyen a una plataforma de bateries per a l’emmagatzemament d’energia. Repsol tindrà la possibilitat de comprar la totalitat de l’accionariat de Hecate Energy una vegada passats tres anys des del tancament d’aquesta transacció, registrat el passat 25 de juny, però mentrestant pot utilitzar la cartera de projectes de la companyia americana per desenvolupar els seus propis projectes.

És el cas del projecte fotovoltaic de Jicarilla, que, en realitat, són dos projectes de 62,5 megawatts (MW) cada un, associats a un contracte de compravenda d’energia a llarg termini (PPA). «Això significa que no entrarem en el ‘retail’ ni en el costat del client als Estats Units. Però, per descomptat, construirem una posició al país per negociar acords de compra d’energia. I això no és del tot nou per a Repsol. Vull dir que avui tenim una posició en el mercat nord-americà. Venem gas dia rere dia», va dir va dir el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz en la conferència d’analistes després de la presentació de resultats fa una setmana.

Expansió progressiva

«L’estratègia és anar pas a pas, treure projectes en cartera de la cistella de projectes que podria tenir Hecate i aprofitar aquesta opció per desenvolupar a Repsol projectes propis», va afegir Imaz. Al continent americà, a més dels projectes de Hecate, com a part de la seva ‘joint venture’ amb el grup Ibereólica Renovables, Repsol també té accés a Xile a una cartera de projectes eòlics i solars en operació, construcció o desenvolupament de més de 1.600 MW fins a l’any 2025 i la possibilitat de superar, gràcies a aquesta aliança, els 2.600 MW el 2030.

Notícies relacionades

Repsol va anunciar el passat 29 de juliol l’increment del seu objectiu de generació renovable a 2025, passant dels 5,2 GW que preveia el Pla Estratègic presentat el novembre de 2020 als 6 GW. Conseqüentment, l’ambició de generació baixa en carboni establerta en aquesta estratègia a 2025 passa de 7,5 GW a 8,3 GW. Actualment compta amb 3.386 MW de capacitat instal·lada en operació i 2.549 MW més en diferents etapes de desenvolupament.

La companyia va inaugurar Kappa recentment a Espanya, el seu primer complex fotovoltaic, de 126,6 MW, i fa només uns dies va anunciar l’inici de producció d’energia elèctrica a Valdesolar, la seva planta fotovoltaica més gran a Espanya, amb 264 MW de potència instal·lada i ubicada a Valdecaballeros (Badajoz). A més, Repsol va iniciar al maig les obres de Delta II, a l’Aragó, el seu projecte renovable més gran fins ara, que tindrà una capacitat total de 860 MW. Així mateix, està emprenent la tramitació administrativa per posar en marxa sengles projectes fotovoltaics a les províncies d’Alacant (de 120 MW) i Guadalajara (de 170 MW).