Avantsala de l’estiu

Espanya rep al juny només un de cada quatre turistes estrangers que arribaven abans de la Covid

Aquell mes van arribar 2,2 milions de turistes internacionals dels més de 8 milions que solien venir abans de la pandèmia

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El turisme encara està molt lluny de les xifres prèvies a la pandèmia. Al juny van arribar a Espanya 2,2 milions de turistes internacionals, una allau si es compara amb les xifres de l’any anterior (204.272), tot i que la comparació és estèril, ja que no va ser fins al dia 23 d’aquell mes quan es van obrir les fronteres interiors de la Unió Europea. Al contrari, si es compara amb els anys anteriors a la crisi del coronavirus, el 2019 i el 2018, quan van arribar 8,8 i 8,5 milions de turistes respectivament, se n’han recuperat aquest any un de cada quatre.

Si bé, el juny del 2021 va ser una cosa així com l’avantsala del canvi. El Govern central va anunciar el final de les restriccions a turistes estrangers el 21 de maig, en el marc de Fitur, i va ser un mes encara amb algunes restriccions i sense gaire marge que donés temps als turistes a reservar les vacances. Uns quatre dies després de la fira turística (24 de maig) es va permetre l’entrada de visitants procedents de països no comunitaris, però considerats segurs: El Regne Unit, Austràlia, Nova Zelanda, Singapur, Israel, Corea del Sud, Tailàndia, el Japó, la Xina i Rwanda; mentre que el 7 de juny es va obrir la porta als turistes de qualsevol país del món que estiguessin vacunats.

El més important és el Regne Unit, el primer país emissor per a Espanya amb 19 milions de turistes l’any 2019; però el Govern de Boris Johnson va mantenir la quarantena als viatgers procedents d’Espanya fins que va posar les Balears en la llista verda el 25 de juny. Una mesura que, segons el sector, allunyava la presència de turistes d’aquest país. Al juny van arribar 142.507 turistes des de les illes britàniques. L’habitual abans del virus era entorn de 2 milions.

Alemanya va ser el principal país de residència dels turistes que van visitar Espanya, amb 500.010 visitants, cosa que representa el 22,6% del total, però és lluny dels 1,2 milions que van arribar el 2091; seguit de França i els Països Baixos. França aporta 438.560 visitants i els Països Baixos 147.312, aproximadament la meitat dels turistes dels dos països que van arribar el 2019. Precisament, unes setmanes més tard, el lobi turístic Exceltur alertava que les reserves d’alemanys i francesos començaven a frenar-se (el 20%) per l’augment de la incidència a Espanya.

En l’acumulat dels primers sis mesos, la xifra de turistes es desploma a un total de 5,4 milions de turistes, la meitat dels més de 10 milions del 2020, però l’any passat va comptar amb un mes de gener i febrer sense coronavirus. El 2019 havien arribat a Espanya en aquell període 38,1 milions de turistes.

Notícies relacionades

La teoria del Govern central, en paraules de la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, és que aquest estiu es poden recuperar la meitat dels turistes internacionals que van arribar el 2019 i l’any podria tancar-se amb una recuperació del 70%. Però, d’acord amb les xifres del juny, sembla complicat. Als mesos de juliol i agost solien arribar a Espanya 10 milions de turistes cada mes, mentre que l’acumulat fins al setembre va ascendir el 2019 a 66,9 milions de turistes i 73.515,95 milions de despesa. És a dir, al juliol i l’agost haurien d’arribar la mateixa quantitat de visitants que fa un any per assolir aquest 50% respecte a l’any anterior.

I el mateix passa amb la despesa, perquè la falta de turistes es tradueix en una despesa també baixa. La despesa total realitzada pels turistes internacionals que visiten Espanya al juny va arribar als 2.416 milions d’euros, mentre que el 2019 va ser de 9.686,12 milions. Pitjor és la xifra dels sis primers mesos de l’any, que se situa en els 5.765 milions d’euros, una vuitena part de la de fa dos anys (40.252,47 milions).

Temes:

Turisme