Energia alternativa

Repsol i Enagás reben el recolzament de la CE per al seu projecte d’hidrogen ‘verd’ de Puertollano

Les dues companyies desenvolupen un projecte innovador de producció d’hidrogen renovable a partir de llum solar

enagas

enagas

2
Es llegeix en minuts

Repsol i Enagás han aconseguit recolzament de la Comissió Europea, a través dels fons europeus Innovation Fund, per a l’escalat del seu projecte de producció d’hidrogen renovable a partir de llum solar (fotoelectrocatàlisi) al Complex Industrial que la petrolera té a Puertollano.

El programa Innovation Fund concedeix finançament europeu als projectes més innovadors per al desenvolupament de tecnologies baixes en carboni que es troben en una fase pròxima a l’escala precomercial. D’entre els més de 230 projectes presentats a l’oficina europea, la comissió en finançarà 32. 

La planta de Puertollano, que serà l’única d’aquestes característiques i capacitat a Europa, podria estar en funcionament el 2024. La planta comptarà amb un sistema dual, és a dir, podrà generar hidrogen a partir de llum solar fins als 100 kg al dia i incrementarà la producció en 450 kg al dia d’hidrogen a partir de la connexió a la xarxa elèctrica. En total, la capacitat global de la planta serà de 200 tones d’hidrogen a l’any. 

La nova instal·lació, a més del consum intern, proveirà les noves hidrogeneres que Repsol preveu instal·lar en un futur als voltants i que serviran per alimentar piles de combustible d’autobusos i camions. A més, l’oxigen 100% renovable que també es produeixi a la planta s’aprofitarà en altres instal·lacions del Complex Industrial de Repsol a Puertollano; en concret, a la planta de recuperació de sofre, de manera que s’avançarà en la descarbonització dels seus processos industrials.

A més d’aquesta iniciativa, Repsol i Enagás estan promovent conjuntament projectes d’envergadura com la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, un macroprojecte amb la Universitat Rovira i Virgili en què participen més de 100 agents institucionals i empresarials.

Fons europeus

Notícies relacionades

En l’àmbit dels gasos renovables i la descarbonització, Enagás està impulsant 55 projectes concrets a tot Espanya (34 projectes d’hidrogen verd i 21 de biometà) juntament amb més de 60 socis, que poden mobilitzar una inversió conjunta total de 6.300 milions d’euros. Molts d’aquests projectes s’han presentat a les diferents manifestacions d’interès obertes pel Govern d’Espanya.

Per la seva banda, Repsol compta amb 31 projectes, amb una inversió total associada de 6.359 milions d’euros. Aquests projectes combinen tecnologia, descarbonització i economia circular, creació d’ocupació de qualitat i equilibri territorial: vuit són d’hidrogen renovable, nou d’economia circular, quatre de generació renovable i emmagatzemament, vuit d’energia distribuïda i mobilitat elèctrica, un aborda la transformació digital en l’àmbit industrial i l’últim se centra en la transformació de la cadena de valor energètica mitjançant intel·ligència artificial i economia de la dada.