Energia

El juliol finalitza com el mes amb el preu de la llum més car de la història

El mes tanca amb una mitjana de 92,42 euros el megawatt-hora, per davant del rècord anterior registrat el juny (83,30 euros)

bombilla

bombilla

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Nou rècord, que no per esperat és menys cridaner. El juliol del 2021 finalitza com el mes amb la llum més cara de la història, segons les dades de l’Operador del Mercado Ibérico (OMIE). El cost de l’electricitat al mercat a l’engròs es va situar de mitjana durant el setè mes de l’any als 92,42 euros i el dia 20 va ser la jornada més cara, amb una mitjana de 106,57 euros el megawatt-hora. Aquest increment suposa pagar per l’energia el 12% més que el mes passat, la mitjana del qual va ser de 82,93 euros.

El terme d’energia suposa al voltant del 25% de la factura, la resta són els costos fixos i els impostos. Segons això i per a un preu molt similar (93,2 euros, en comptes de 92,42 euros), l’OCU ha calculat que per a una llar tipus amb una tarifa PVPC (preu voluntari per al petit consumidor) i una potència contractada de 4,6 kW i un consum mensual de 292 kWh es podria arribar fins als 72,50 euros al mes. Aquest import suposa un encariment del 5,4% respecte al juny (68,80 euros) i el 17% respecte al juliol del 2020 (55,70 euros). Sense la reducció de l’IVA del 21% al 10%, que de manera transitòria s’aplica fins a finals d’any, la factura s’hauria elevat fins als 79,80 euros.

Notícies relacionades

Aquest increment del cost de la llum es deu a l’alça del preu al mercat internacional del gas natural, davant l’auge del consum a la Xina i la falta de subministrament dels gasoductes russos, unit a l’encariment dels drets d’emissió del CO2. Aquests dos factors afecten els qui han distorsionat per complet el preu en els últims mesos a tot Europa i no està previst que hi hagi cap canvi. «És probable que en el que queda d’any es manegi un rang alt de preus», assegurava fa uns dies la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. L’energètica Endesa ha sigut més concreta aquesta setmana i ha assegurat que no s’espera que els preus baixin fins al 2023. Segons els càlculs de la companyia que dirigeix José Bogas, el preu mitjà del mercat a l’engròs elèctric es mantindrà pròxim als 100 euros per megawatt hora (MWh) per al que queda d’any.

El Govern central ha aprovat mesures per pal·liar aquesta pujada, com la rebaixa de l’IVA de la llum del 21% al 10% fins al desembre i la suspensió de l’impost del 7% sobre la generació d’electricitat durant dos mesos, els efectes de les quals han sigut absorbits per uns preus a l’engròs que dupliquen el que podria ser considerat com a ‘normal’. El mes de juliol del 2019 va tancar amb un preu mitjà de l’electricitat en el denominat ‘pool’ de 51,46 euros el megawatt-hora, mentre que un any abans el cost va ser de 61,88 euros. El 2017 i el 2016 la xifra va ser de 48,63 i 40,53 euros megawatt-hora, respectivament.