Resultats

Banco Santander va guanyar 3.675 milions fins al juny

L’entitat supera les previsions i reitera la seva intenció de repartir en dividends entre el 40% i el 50% del benefici ordinari

Banco Santander va guanyar 3.675 milions fins al juny
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Banco Santander va obtenir en el primer semestre d’aquest any un benefici atribuït de 3.675 milions d’euros, davant una pèrdua de 10.798 milions d’euros en el mateix període de l’any anterior, quan va realitzar una actualització sense efecte en caixa del fons de comerç i dels actius fiscals diferits. Si s’exclou el càrrec de 530 milions d’euros per costos de reestructuració en el primer trimestre, el benefici ordinari fins al juny va ser de 4.205 milions d’euros, un 153% més que un any enrere. Aquest és el benefici ordinari més gran de Santander en un primer semestre des del 2010.

L’entitat presidida per Ana Botín, que manté la intenció de distribuir en dividends entre el 40% i el 50% del benefici ordinari, ha superat totes les previsions gràcies al creixement dels volums de negoci (+2% en crèdit, +4% en dipòsits). Segons el parer del banc, aquests resultats «demostren una vegada més la importància de la diversificació geogràfica i de negoci del Santander». De fet, els negocis en les seves tres àrees geogràfiques, Europa, Amèrica del Nord i Sud-amèrica van contribuir de forma similar al benefici del grup.

El benefici ordinari del primer semestre va estar a prop de triplicar-se a Europa, fins a 1.426 milions d’euros (+172%), i a Amèrica del Nord, fins a 1.628 milions d’euros (+178%), mentre que va créixer un 41% a Sud-amèrica, fins a 1.645 milions d’euros. Als Estats Units, el grup va arribar a un benefici rècord de 1.291 milions d’euros al semestre. El banc ha anunciat recentment dues operacions en aquest país: la compra del ‘broker’ independent líder en renda fixa Amherst Pierpont i una proposta per adquirir els minoritaris (20%) de Santander Consumer USA.

Interessos

El marge d’interessos va augmentar un 8% en el primer semestre després de registrar el millor trimestre des que va començar la pandèmia, a causa, fonamentalment, dels volums de crèdit i dipòsits i el menor cost d’aquests últims. El creixement del marge d’interessos va ser especialment fort al Regne Unit (+29%), Espanya (+10%) i el Brasil

(+10%). Els ingressos per comissions van arribar a nivells anteriors a la pandèmia (+8%), amb creixements en productes i serveis de més valor afegit, sobretot a Santander CIB i Wealth Management & Insurance. L’increment interanual de la facturació de targetes (+26%) i terminals punts de venda o TPV (+54%) són reflex de la recuperació, que també es va veure en fons d’inversió (+18%). Com a resultat, els ingressos totals van augmentar un 8%, fins a 22.695 milions, cosa que, juntament amb el control de costos, va contribuir a augmentar el benefici abans de provisions (marge net) un 13%, fins a 12.318 milions d’euros.

Els recursos de clients van arribar a una nova xifra rècord (1,04 bilions d’euros, +7%), després de superar el bilió d’euros per primera vegada el trimestre passat. Els dipòsits a la vista van repuntar un 9%, fins a 685.000 milions d’euros, i els fons d’inversió un 18%, fins a 183.000 milions d’euros.

Serveis digitals

Notícies relacionades

L’ús de serveis digitals va continuar augmentant al llarg del trimestre. Santander va assolir més de 45 milions de clients digitals (+14% interanual). Per la seva banda, la ràtio de mora ha descendit quatre punts bàsics en els últims 12 mesos, fins al 3,22%, mentre que la de cobertura va arribar al 73%. La ràtio de capital CET1 va augmentar 27 punts bàsics en els últims 12 mesos, fins al 12,11%, i es manté per sobre del seu rang objectiu de l’11-12%. En el trimestre, el banc va generar 7 punts bàsics orgànicament després d’augmentar el crèdit i reservar 18 punts bàsics de capital, l’equivalent al 50% del benefici ordinari d’aquest trimestre per a una possible remuneració als accionistes. El banc continuarà reservant aquest nivell de capital al llarg de l’any, ja que el consell té per objectiu restablir un ‘pay-out’ del 40-50% del benefici ordinari.

El matalàs de capital CET1 de Santander davant el capital mínim exigit és ara de 325 punts bàsics, en comparació amb el matalàs anterior a la pandèmia, que era de 189 punts bàsics.