Previsions

El Govern central manté la seva previsió de créixer el 6,5% aquest any

Calviño afirma que l’evolució del mercat laboral pot permetre apujar el salari mínim en la segona part de l’any

La vicepresidenta económica, Nadia Calviño, tras la aprobación del plan de ayudas a empresas en el Consejo de Ministros.

La vicepresidenta económica, Nadia Calviño, tras la aprobación del plan de ayudas a empresas en el Consejo de Ministros. / EFE / Zipi

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara Ledo

El Govern central manté la previsió de creixement per a aquest any en el 6,5% i del 7% el vinent, segons ha anunciat la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, a l’explicar un informe de la situació econòmica després del Consell de Ministres. Calviño ha destacat l’evolució positiva a partir de mitjans de març, que s’ha consolidat en el segon trimestre. El creixement intertrimestral podria situar-se en el 2%, ha estimat. Segons el seu parer, està en marxa «una sòlida recuperació», que es constata també en la reducció de treballadors en erto i l’augment de l’afiliació a la Seguretat Social.

L’Executiu també manté les seves estimacions de taxa d’atur en el 15,2% aquest any, 10 punts per sota de la que preveien fa uns mesos els experts, ha emfatitzat la vicepresidenta primera del Govern. Tot apunta que en la mitjana de juliol es podria recuperar un 90% de l’ocupació afectada per ertos i a la tardor es podria recuperar nivells d’ocupació pròxims als del febrer del 2020 i escometre en l’última part de l’any una pujada del salari mínim (SMI), ha afirmat Calviño.

Al seu torn està previst que es mantingui la tendència a l’alça de la confiança dels consumidors. Fins a la tercera setmana de juliol, el turisme nacional manté la seva tònica positiva i l’estranger, aguanta. Calviño ha recordat que les mesures de suport a les famílies, treballadors i empreses ha esmorteït l’impacte de la crisi de la Covid. Tot això fa que els expert prevegin que l’any que ve es recuperi en nivell de producte interior brut (PIB) pre-Covid i el 2023, el nivell de creixement existent llavors.

Notícies relacionades

Calviño ha afirmat que encara queda molt camí per recórrer per corregir la desigualtat, malgrat que s’han posat en marxa mesures com l’ingrés mínim social. Una part, ha explicat, s’arrossega des de l’anterior crisi financera que va esclatar el 2008.

També ha explicat que les mesures posades en marxa han pal·liat els efectes de la crisi sobre la solvència empresarial. Calviño ha destacat l’aprovació d’avantprojecte de llei que permetrà crear empreses amb un euro i reduirà traves per a la seva constitució. Aquesta norma i també la llei de ‘start-ups’ i la reforma concursal amb pilars per a la consolidació de les empreses, ha afirmat.