Fallada d’alta tensió

Una apagada ha afectat prop d’1,2 milions d’usuaris a tot Espanya

  • El tall de subministrament ha afectat altres punts de la xarxa espanyola, sobretot de Madrid i Andalusia, per una fallada en la interconnexió de REE amb França

Barcelona  24/7/2021  semaforos apagados en la Gran Via de Barcelona  Foto: Manu Mitru

Barcelona 24/7/2021 semaforos apagados en la Gran Via de Barcelona Foto: Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara Ledo

Una apagada elèctrica ha afectat aquest dissabte prop d’1,2 milions d’usuaris de tot Espanya, 645.000 a Catalunya. El tall de subministrament ha afectat també punts de la Comunitat de Madrid, Andalusia i Aragó, segons fonts del sector. Les primeres informacions del tall de subministrament han sigut denunciades per usuaris a través de les xarxes socials, afirmant que s’havien quedat sense llum sense que inicialment es donés cap explicació.

El tall de subministrament, que ha durat prop d’una hora en alguns llocs, s’ha produït arran d’una fallada en la interconnexió de Red Eléctrica (REE) amb França que, al seu torn, ha desconnectat el cable amb el Marroc, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Immediatament, REE, el gestor del sistema que controla tota la xarxa d’alta tensió, s’ha posat a reparar l’avaria. Posteriorment, REE ha explicat que l’avaria ha sigut provocada per «un incident amb un hidroavió» que ha afectat la xarxa francesa de molt alta tensió i ha obligat, com a conseqüència, a desconnectar momentàniament la connexió amb Espanya.

L’evolució de les demandes a la web de REE reflecteix perfectament la baixada que hi ha hagut a mitja tarda com a conseqüència de l’apagada. D’uns 30.000 megawatts (MW) programats cap a les 16.00 s’ha baixat de sobte a uns 28.800. El consum d’aquests dies, en què la llum ha batut rècords de preu, està disparat com a conseqüència de la calor i l’ús dels aires condicionats.

Una vegada iniciats els treballs per reparar l’avaria per part de REE, a poc a poc i bloc a bloc, s’ha pogut anar restablint el subministrament per zones, segons fonts del sector. Tot això ha permès que l’apagada durés menys d’una hora, segons les mateixes fonts. Com a exemple, a Catalunya, d’un pic de fins a 645.000 afectats que s’han quedat sense llum s’ha baixat a 47.000 cap a les 17.30, per quedar totalment resolt el problema poc abans de les 18.00 hores, segons han explicat les fonts consultades. L’avaria es va generar en una línia de molt alta tensió de 400.000 volts i, segons fonts del sector, «les proteccions han actuat correctament per evitar una caiguda total del sistema».

Notícies relacionades

El ministeri de Transició Ecològica també ha destacat que el tall de subministrament s’ha pogut reparar en menys d’una hora gràcies al treball de REE, la mateixa Administració i les companyies distribuïdores.

La interconnexió amb França, una xarxa d’alta tensió, és la que fa que el sistema elèctric espanyol no sigui una mena d’illa a Europa. A través d’aquesta connexió, França ha exportat a Espanya de 2.300 a 2.800 MW aquest mes i Espanya a França, entre 1.550 i 2.500, segons dades de REE. Dues interconnexions internacionals més són la que hi ha amb Portugal, que aporta fins i tot més energia i arriba a superar els 3.000 MW, i la del Marroc, amb uns nivells inferiors, entre 600 i 900 MW.

Temes:

Electricitat