Morositat

Els terminis de pagament de les empreses de l’Ibex es disparen fins a 191 dies

L’organització que agrupa més d’un milió de pimes i autònoms reclama que es desembussi al Congrés el règim sancionador de la morositat

El col·lectiu xifra en més de 51.000 milions l’import de les factures fora de termini de les companyies de l’índex selectiu borsari espanyol

Els terminis de pagament de les empreses de l’Ibex es disparen fins a 191 dies
4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els terminis de pagament a proveïdors de les empreses de l’Ibex s’han disparat fins als 191 dies, segons una anàlisi realitzada per la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM). Segons aquest estudi, les companyies del principal índex selectiu borsari espanyol van liquidar les seves factures en aquell període mitjà, cosa que va triplicar el termini legal de 60 dies durant el 2020, coincidint amb el més cru de la crisi de la Covid. Aquest resultat augmenta en 15 dies el termini de pagament mitjà d’aquestes empreses el 2019. Com a contrast, cobren pràcticament a 60 dies dels seus proveïdors, tal com marquen les legislacions europea i espanyola. La PMcM insisteix en la necessitat de desembussar la regulació d’un règim sancionador, paralitzat al Congrés, per permetre que els més de 58.000 milions d’euros en factures de l’empreses de l’Ibex fora de termini (més de 81.000 milions si s’inclou tot el mercat continu) es liquidin dins del període legal.

Segons el president de la PMcM, Antoni Cañete, davant l’actual context de la pandèmia, «les pimes i autònoms necessiten urgentment una injecció de liquiditat sense cost (mig milió d’empreses estan en risc de fallida principalment pel retard en els pagaments tant del sector públic com del privat)». I alhora es pregunta «per què moltes pimes van haver de demanar préstecs a l’ICO i endeutar-se posant en perill la seva continuïtat, mentre que algunes de les empreses cotitzades continuen incomplint la llei de pagaments».

Fons europeus per als morosos

Segons la seva opinió, «el més assenyat i que no suposa cap desemborsament extra és aconseguir que cobrin en termini» . Per a això plantegen que els fons europeus Next Generation EU «siguin concedits únicament a empreses no moroses i que s’instauri el règim sancionador que multaria les empreses moroses i que fa nou mesos que està aturat al Congrés». Aquest règim sancionador, per a la regulació del qual existia un compromís del Parlament, és considerat una eina fonamental per fer complir els terminis de pagament legals.

La plataforma també considera que les administracions i els principals contractistes de concursos públics «haurien de donar exemple pagant en termini, i més ara que no podem permetre’ns que la Comissió Europea ens multi per no complir la llei. Ens queda poc més d’un mes de termini per aconseguir-ho». Brussel·les ja va donar un ultimàtum a Espanya per la morositat de les administracions públiques.

Segons l’estimació que ha fet la PMcM, les dades de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) posen de manifest que el 2020 la morositat de les companyies del selectiu va arribar els 58.427 milions d’euros; es va apreciar un increment del 9% en el termini mitjà de pagament de les empreses no financeres de l’Ibex, augmentant en 15 dies el temps de liquidacions respecte a 2019, passant de 176 a 191. També es va registrar un lleuger empitjorament (3%) en el termini mitjà de cobrament de les empreses no financeres de l’Ibex.

Termini de 200 dies

Els principals sectors d’activitat de les companyies cotitzades (Ibex i la resta del mercat continu) presenten un empitjorament general en els terminis mitjans de pagament, continuant els seus temps de liquidació fora dels límits que marca la llei. El 2020, el termini mitjà de pagament de les societats cotitzades no financeres va ser de 200 dies, cosa que ha suposat un increment del 8% respecte al 2019, que va ser de 186. El sector que més va augmentar el seu temps de liquidació va ser el de l’energia, amb un 26%, seguit del d’indústria amb 8%, mentre que va disminuir a la construcció i l’immobiliari un -2%, i al sector comerç i serveis un -6%.

Les dades analitzades revelen que el sector comerç i serveis és el que registra una demora més elevada en la liquidació de les seves factures. Els seus terminis mitjans de pagament van arribar als 294 dies el 2020 (i en el mateix període de l’any anterior a 312). Al sector comerç i serveis el segueix el de construcció i immobiliari, amb 275 dies (5 menys que el 2019); indústria, amb 178 (13 dies més que l’any anterior); i energia, amb 121 (25 dies més).

Notícies relacionades

Aquestes xifres de pagament a proveïdors contrasten amb les corresponents als cobraments que aquestes mateixes empreses realitzen als seus respectius clients. En el cas de les empreses no financeres de l’IBEX, se situen en 61 dies, un 3% més elevat si es comparen amb els terminis de cobrament del mateix període del 2019 (59 dies). Per sectors de les empreses cotitzades (selectiu i la resta del mercat continu), construcció i immobiliari repeteix com a àmbit econòmic que presenta uns períodes de cobrament més llargs. El 2020, les empreses d’aquest àmbit van cobrar les seves factures en 99 dies, un menys que el 2019 (-1%). El termini mitjà de cobrament de les companyies del sector energia de l’Ibex va arribar als 60 dies, seguit de comerç i serveis (59 dies) i indústria (54 dies).

Segons l’anàlisi de la PMcM a patir de les dades de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), les empreses del selectiu tenien en cartera uns 58.427 milions d’euros sobrepassant els 60 dies legals. Si es tenen també en compte les dades afegides de la resta del mercat continu, l’import de les factures en cartera per sobre dels terminis que marca la llei és de 81.786 milions d’euros. Cañete, que també és president de Pimec, insisteix en la necessitat d’acabar amb la pràctica que moltes grans companyies es financin a costa dels seus proveïdors.