Empresa de l’Any 2021

3D Incubator: Impressores que han salvat vides

3D Incubator, del Consorci de la Zona Franca amb el centre tecnològic Leitat, rebran el premi Innova, que reconeix la innovació tecnològica

leitat1

leitat1

2
Es llegeix en minuts

Si alguna cosa hem vist clara d’aquesta pandèmia és que l’ésser humà és capaç d’assolir grans metes quan deixa de banda els egos individuals i posa el seu talent al servei del bé comú. Fruit del treball col·laboratiu, de l’intercanvi de coneixement i del desenvolupament tecnològic, hem assistit a l’aparició de multitud d’enginys que han salvat vides. És el cas del respirador de campanya Leitat 1, que a l’inici de la pandèmia –quan els centres hospitalaris es trobaven completament desbordats per la incessant entrada de malalts amb afeccions respiratòries– va pal·liar la falta d’aquest tipus de dispositius.

Amb un parell de setmanes de feina contra rellotge n’hi va haver prou per tenir llest el prototip, fruit de l’aliança entre el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i el centre tecnològic Leitat (Tecnio) juntament amb CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. Posteriorment, el respirador va ser millorat mitjançant la incorporació de sensors volumètrics i de pressió o alarmes d’oxigen, entre altres aspectes, per facilitar-ne l’ús al personal sanitari i garantir-ne la funcionalitat durant un període de temps més gran.

Baix cost

Leitat 1 és un respirador robust i compacte compost per peces impreses en 3D amb la tecnologia d’HP Multijet Fusion i dissenyat per ser industrialment escalable, de manera que, en cas de ser necessari, es pogués arribar a una important producció diària a un cost deu vegades inferior al d’un respirador convencional. 

Notícies relacionades

Les peces van ser impreses en les infraestructures del CZFB, gràcies a l’experiència i el recolzament del Hub de 3D (IAM3DHUB) i, especialment, la 3D Incubator, «la primera incubadora europea d’alta tecnologia en impressió 3D, segons la defineix el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro. Les seves instal·lacions es van inaugurar el març del 2019 i en poc més de dos anys s’hi han covat un total de 65 projectes, cosa que supera les expectatives inicials (que eren d’un centenar de projectes en els primers cinc anys).

«3D Incubator és un projecte impulsat pel CZFB en aliança amb el centre tecnològic Leitat i el recolzament dels Fons Feder a través de la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç d’Espanya. És, per tant, un exemple d’èxit de com la col·laboració publicoprivada ens permet avançar en el camí de la innovació i, en aquest cas, en nous models de producció que guanyen en proximitat», diu Navarro. Per la seva participació en el procés de fabricació dels respiradors Leitat 1, 3D Incubator acaba de ser reconeguda amb el Premi Innova.

Temes:

Empreses