Mercat laboral

La cinquena onada no està llastant la creació d’ocupació, segons el Govern central

  • Escrivá presenta les dades avançades d’afiliació, que constaten que l’ocupació continua creixent i els treballadors afectats per un erto continuen baixant

La cinquena onada no està llastant la creació d’ocupació, segons el Govern central

Europa Press / Ricardo Rubio

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La cinquena onada de la pandèmia no està llastant la creació d’ocupació al mercat laboral espanyol. Així es deriva de l’avenç de les dades d’afiliació a la Seguretat Social del mes de juliol presentades aquest dilluns pel ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá; que afirma que l’activitat econòmica i la campanya estiuenca estan sent compatibles amb els rebrots registrats durant les últimes setmanes. Segons els seus pronòstics, el juliol tancarà el mes amb entre 45.000 i 50.000 d’ocupats més que el mes anterior i permetrà que Espanya superi els nivells d’ocupació de l’estiu del 2019.

«No es veuen efectes significatius, aquesta onada està sent compatible, molt més que les anteriors, amb l’activitat econòmica i turística», ha declarat Escrivá aquest dilluns. Malgrat la inquietud manifestada en els últims dies per diferents veus de l’àmbit econòmic, des del president de la CEOE, Antonio Garamendi –«la gent està preocupadíssima»–, fins a líders sindicals com el d’UGT de Catalunya, Camil Ros –«en aquests moments la campanya turística està en risc»–, les dades de moment no indiquen que els rebrots facin anar en orris laboralment l’estiu.

Notícies relacionades

La presentació d’aquest dilluns d’Escrivá ha sigut una oda a l’optimisme, i ha avançat que actualment, i malgrat les noves restriccions en sectors concrets, com l’oci nocturn i la restauració, les empreses continuen desafectant els seus treballadors dels ertos. Les últimes xifres disponibles assenyalen que actualment hi ha unes 360.000 persones vinculades a expedients de suspensió, dels quals unes 100.000 estan afectades parcialment. Això implica que en els últims 15 dies han sortit de l’erto uns 90.000 treballadors i que continua el «fort dinamisme» al mercat laboral espanyol, segons paraules del ministre. A més, caldria sumar-hi uns 200.000 treballadors autònoms que actualment estan percebent algun tipus de prestació o subsidi Covid.

Segons les dades publicades aquest dilluns, el creixement és la tònica dominant tant en els sectors més directament vinculats amb les activitats turístiques –més exposats a la Covid–, com en aquells que hi estan menys vinculats. També entre el col·lectiu de treballadors per compte propi, que es manté per sobre dels 3,3 milions d’ocupats. Fins al punt que la previsió de creixement per al juliol és d’entre 45.000 i 50.000 llocs de treball més; fet que deixaria la xifra d’afiliació en els 19,55 milions de treballadors en actiu.