Telecomunicacions

La subhasta de 5G de la banda de 700 MHz començarà dimarts 20 de juliol

Telefónica, Vodafone i Orange licitaran per obtenir el màxim de recursos de l’espectre per desplegar la nova tecnologia

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El pròxim dimarts 20 de juliol començarà la subhasta d’espectre 5G que licitarà la banda de freqüències de 700 megahertzs (MHz) i donarà el tret de sortida a aquesta nova tecnologia que canviarà les comunicacions i farà possibles les ciutats intel·ligents per les seves característiques: més velocitat de descàrrega, més dispositius connectats alhora i menys latència. Les tres principals companyia espanyoles, Telefónica, Vodafone i Orange, licitaran per obtenir el màxim de recursos de l’espectre radioelèctric per desplegar aquestes xarxes amb la incògnita de si utilitzaran equips de xarxa de la xinesa Huawei, acusada pels Estats Units d’espionatge, o d’altres proveïdors.

En aquest sentit, l’única que ha avançat els seus plans ha sigut Telefónica, que ha anunciat aquest divendres que ha adjudicat a Ericsson i a Nokia la ràdio de la seva xarxa 5G a Espanya, en un percentatge del 50% a cada un, fins a l’any 2026, dos proveïdors ja existents en la ràdio 3G i 4G, pel que es tracta d’una estratègia «continuista», segons la mateixa companyia. Tot i que la clau està en quin serà el proveïdor del nucli (‘core’) de la xarxa, la peça clau del puzle i la més sensible, en la qual, segons ha indicat en diverses ocasions la companyia, utilitzarà una estratègia «multiproveïdor» per evitar la dependència d’una sola empresa. El nucli de l’actual xarxa de 4G és proporcionat per Huawei.

La subhasta que començarà dimarts s’espera que sigui «ordenada». Cada dia, el Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital publicarà a la seva pàgina web la informació de les rondes celebrades aquella jornada. La durada dependrà de les empreses, tot i que totes esperen que duri poc temps amb l’objectiu que se saldi amb uns «preus raonables» que donin marge a les ‘telecos’ per invertir en aquest posterior desplegament de la xarxa.

El preu de sortida està fixat en 995,5 milions d’euros, després que el Govern rebaixés la seva anterior proposta (1.170 milions d’euros), i concedirà l’espectre per 20 anys als quals se’n poden sumar 20 més en el cas que es compleixin certs requisits. Es licitaran dos blocs de 2x10 MHz i dos de 2x5 MHz a la banda 703-733 i 758-788 MHz per a comunicacions aparellades (ascendents i descendents), als quals s’afegeixen tres més, a la banda 738-753 MHz, cada un d’ells d’un bloc de 5 MHz destinat només a comunicacions descendents.

Notícies relacionades

El Govern preveu que, quan acabi juny de 2025, més de 400 localitats del país tindran cobertura 5G amb aquesta banda, el 30% d’elles abans que finalitzi el 2022 i el 70% abans de juliol de 2024. Abans de l’any que ve també hauran de comptar amb cobertura d’aquesta banda els principals aeroports del país (10, ports (3), estacions de ferrocarril (6) i autopistes (8). En aquest sentit, quan acabi juny de 2025,el nombre d’aeroports amb cobertura 5G s’ampliarà a 22, el de ports, a 12, el d’estacions de ferrocarril, a 10 i el de carreteres, a 87.

Es tracta de la tercera subhasta de freqüències per a xarxes 5G realitzada al nostre país després de la subhasta de la banda 3,6-3,8 gigahertzs (GHz) celebrada l’any 2018 i de la licitació de 20 megahertzs (MHz) d’aquesta mateixa banda realitzada el desembre de 2020. Però la banda de 700 Mhz és la més volguda per les companyies, ja que és la banda més baixa i la que millor arriba als interiors dels edificis, aconseguint una experiència amb la telefonia mòbil similar a la de la telefonia fixa.