Audiència Nacional

Condemnats els responsables de Manos Limpias i Ausbanc per extorsionar empreses i bancs

  • El secretari general de Manos Limpias rep una condemna de quatre anys i el president d’Ausbanc, de vuit

  • Demanaven diners a bancs i empreses a canvi d’evitar accions judicials i campanyes de descrèdit

undefined48146005 graf759  madrid  14 05 2019   el presidente de ausbanc  luis190514172351

undefined48146005 graf759 madrid 14 05 2019 el presidente de ausbanc luis190514172351 / Luca Piergiovanni

2
Es llegeix en minuts

L’Audiència Nacional ha condemnat el president d’Ausbanc, Luis Pineda, i el secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernad, a vuit i quatre anys de presó, respectivament, per extorsionar bancs i empreses perquè els paguessin a canvi d’evitar accions judicials o campanyes de descrèdit en contra seva, penes ostensiblement menors de les reclamades per la fiscalia, que demanava 118 anys de presó per al primero i 24 per al segon.

En una sentència, de 195 pàgines, la Secció Cuarta de la Sala Penal ha imposat a Pineda una pena de cinc anys de presó per un delicte continuat d’extorsió i tres més per estafa. A més, en concepte de responsabilitat civil, Pineda haurà d’indemnitzar un total de 13 entitats amb gairebé set milions d’euros.

Els magistrats també han condemnat Bernad a tres anys de presó per un delicte d’extorsió en grau de cooperació necessària i a un altre any de presó pel mateix delicte en grau de temptativa.

En els fets provats de la sentència, el tribunal explica com, en ocasió de l’exercici d’accions col·lectives i «com a fórmula per obtenir sumes dineràries en l’afany de lucre que movia Pineda», alhora que presentava demandes, Ausbanc propiciava acords per a la solució extrajudicial de conflictes. «L’exercici de l’acció col·lectiva s’erigia en un simple instrument perquè les entitats accedissin a les pretensions econòmiques formalitzades a través de convenis publicitaris o altres fórmules», diu, per després afegir que en el cas que acceptessin subscriure’l s’abandonava qualsevol reclamació posterior. En cas que es neguessin als requeriments, podien patir una repercussió negativa amb publicacions de notícies falses o la «difusió hiperbòlica» d’un esdeveniment aïllat.

Absolts de la majoria d’acusacions

No obstant, els han absolt tots dos de la majoria dels delictes pels quals van ser jutjats. En el cas del president d’Ausbanc, d’organització criminal, acusació i denúncia falsa, frau i estafa processal i administració deslleial; mentre que el secretari general de Manos Limpias ha quedat exculpat dels dos primers delictes i d’amenaces. Per això les penes imposades són molt més baixes que les que havia sol·licitat el ministeri públic.

Notícies relacionades

Així mateix, la sala ha condemnat a un any de presó l’adjunt a la presidència d’Ausbanc, Ángel Garay, i a sis mesos de presó a la directora del departament jurídic, María Mateos, tots dos per un delicte d’extorsió en grau de complicitat.

Per contra, ha absolt els altres sis acusats –l’advocada de Manos Limpias, Virginia López Negrete, i els directius d’Ausbanc Alfonso Solé Gil, María Teresa Cuadrado, María Isabel Medrano, Rosa Aparicio i Luis María Jordana– de tots els delictes que se’ls imputaven, això és, organització criminal, extorsió, denúncia falsa, amenaces, estafa, blanqueig de capitals i administració deslleial. Per als altres acusats la fiscalia demanava entre 66 i 11 anys de reclusió.