Incertesa sectorial

El sector turístic reclama mesures per elevar la confiança

L’alça de contagis arriba en plena recuperació de l’activitat de les agències de viatges i increment moderat dels moviments turístics

Turistas en el centro de Barcelona

Turistas en el centro de Barcelona / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +
Sara Ledo

Les incerteses han tornat a incrementar-se al sector turístic després de l’últim increment dels contagis de coronavirus. El fantasma de les cancel·lacions torna a aparèixer i el temor d’una afluència de turistes més baixa del que s’esperava creix. Que alguns països com França i Alemanya puguin desaconsellar als seus ciutadans unes vacances a Espanya introdueix nous elements de dubte entre els professionals del sector.

La Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya, Confecat, ha definit l’actual situació del sector turístic de «dramàtica», davant l’arribada més baixa de turistes estrangers del que s’esperava «condicionant greument la reactivació en diferents zones del país, així com, l’activació del seu marc laboral». Davant aquesta situació, el president de Confecat, Santiago García-Nieto, ha reclamat una inversió pública suficient per a la promoció de Catalunya i Espanya «com a destinació segura i competitiva». «Cal començar a estructurar, concretar, dotar de recursos i posar en pràctica les accions, els elements i els arguments que ens permetin presentar i posicionar la nostra destinació a l’exterior com a «sanitàriament segura», defensa la Confecat.

Notícies relacionades

Aquesta recurrentment reclamada promoció xoca amb el fet que Espanya concentra entorn del 42% dels nous casos detectats de coronavirus entre el 21 de juny i el 5 de juliol, cosa que fa témer que es produeixin cancel·lacions d’última hora. Les dades del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties han causat temor al sector turístic, a l’obrir la porta a cancel·lacions internacionals. Davant l’actual situació, la Confecat reclama recolzament per a les empreses que hagin de mantenir ertos en vigor i «condicions favorables per als fixos discontinus» fins que millori la situació.

L’alça de contagis a Espanya arriba en un moment de recuperació per a l’activitat de les agències de viatges. La mateixa eDreams Odigeo, la companyia de viatges ‘online’ més gran d’Europa, va assegurar a principis de mes que havia arribat al juny als nivells de reserves previs a la pandèmia del coronavirus. Si bé les reserves a l’abril van ser de -51% en comparació amb el mateix període del 2019, el mes de maig ja va revelar fortes millores, amb nivells que van arribar a una activitat de -22% en comparació amb la situació prepandèmica. Al juny, les reserves van millorar encara més per superar els nivells previs a la Covid-19, amb una taxa positiva de creixement mitjà d’un dígit. «Degut a les restriccions i a la incertesa, hi ha una gran quantitat de consumidors reservant viatges de curta distància, amb menys passatgers per reserva i, per tant, un valor de reserva més baix. Si bé les perspectives a llarg termini per als viatges d’oci són molt sòlides, en els pròxims mesos hi pot haver certa volatilitat», reconeixien fonts d’eDreams. 

Temes:

Turisme